Ettan
En del av sla.se
Resor
Spännande hus längs kanalen i Amsterdam.
Foto: Shutterstock
Spännande hus längs kanalen i Amsterdam.

Weekendspecial Europa

Hipster-stadsdelen Shoreditch, London.
Foto: Shutterstock
Hipster-stadsdelen Shoreditch, London.
Den Blå Moskén, Istanbul.
Foto: Shutterstock
Den Blå Moskén, Istanbul.
Smala, färgrika gator i Valletta, Malta.
Foto: Shutterstock
Smala, färgrika gator i Valletta, Malta.
Det färgglada torget i Wroclaw, Polen.
Foto: Shutterstock
Det färgglada torget i Wroclaw, Polen.
Parlamentet i Budapest.
Foto: Shutterstock
Parlamentet i Budapest.
Park Guell i Barcelona.
Foto: Shutterstock
Park Guell i Barcelona.
En av Amsterdams idylliska kanaler.
Foto: Shutterstock
En av Amsterdams idylliska kanaler.
Billiga flyg till din storstadsweekend
Wrocławfr. 123 kr
Budapestfr. 189 kr
Londonfr. 202 kr
Barcelonafr. 458 kr
Dubrovnikfr. 781 kr
Amsterdamfr. 886 kr
Vallettafr. 1 299 kr
Prisvärda och bra hotell

Vart går ditt nästa storstadsäventyr?

Stränder, kaféliv eller storslagen arkitektur? Europas storstäder har allt du kan önska dig. Från de populära till de lite mer okända, här är våra favoriter just nu.
London – full av urbana stadsdelar
London är en storstadsfavorit, främst på grund av sin fantastiska shopping, gröna Hyde Park och flera kända landmärken som bland annat Big Ben. Men det är också värt att spana in de mer urbana stadsdelarna som får engelsmännen att flocka sig på pubar och på gatorna. Ta ett besök till Shoreditch, som är Londons svar på Oslos Grünerløkka eller Göteborgs långgator. Här finner du färgglad grafittikonst, hipsters, vintagebutiker, gatumusik och mycket liv och rörelser. Besök också charmiga Notting Hill – som blev känt efter filmen med samma namn – med sina antika gatumarknader, lokala butiker, mysiga kaféer och små chokladbutiker. Soho är ett känt namn för de flesta, och absolut värt ett besök. De smala gatorna, de myllrande folkmassorna, små boutiquer och frisinnade själar, samt flera West End-shower, gör Soho till ett hett område du bör besöka på din Londonresa.
Istanbul – där öst möter väst
Istanbul har bland annat blivit korad till Europas mest intressanta stad, då den är proppfull av kultur, vackra moskéer, den traditionella gamla delen Sultanahmet, samt de mer europeiska stadsdelarna på andra sidan av Gyllene Hornet. Utforska de underjordiska gångarna som göms under stadens trånga gator, åk på utflykt till Prinsens öar, gå vilse i den färgglada labyrinten Grand Bazaar eller sätt foten i Asien för en dag i stadsdelen Üsküdar. Den autentiska känslan av att komma till en helt annan värld känns väl i Istanbul, och du måste för all del utnyttja chansen att smaka på de många traditionella rätterna som står på menyn, bland annat kebabtallriken och hummus. Här finner du också Istanbuls svar på Paris, en otroligt charmig gata som spelar Edith Piaf och restauranger med mycket mat från väst. Hagia Sofia och Den Blå Moskén är ett måste. När intrycken blir för många, dra dig tillbaka till en lugn park eller bakgård, som du finner på flera ställen i Istanbul, och njut av en kopp turkiskt te och en god måltid.
Valletta – Maltas rustika pärla
Valletta är en av de mindre huvudstäderna i Europa, men är i gengäld proppfull av kultur och upplevelser. Här finns det gott om saker att titta på. UNESCO beskriver det till och med som en av de mest koncentrerade historiska områdena i världen. Det mest speciella med den här barockstaden är de trånga gränderna med färgglada fönsterluckor och balkonger i stark grönt och rött i kontrast till de rustika husen. Staden är rik på saker att se och uppleva, och du finner allt från stora, vackra kyrkor och palats till fontäner, statyer och smala sidogator fyllda med kaféer och små butiker. Längs Vallettas största gator finner du också internationella märkesbutiker och bra shopping. Malta har mer än 300 soldagar om året, och något av det klaraste vattnet i Medelhavet. Endast en halvtimme med buss från staden finner du Mellieha Bay där du kan ta ett svalkande dopp.
Wroclaw - kulturhuvudstad 2016
Wroclaw är ett livligt kulturcentrum, och du finner allt från teatrar till festivaler och uteliv här. En bra anledning till att besöka Wroclaw i år är att staden har blivit utnämnd till European Capital of Culture for 2016, vilket betyder att staden i år kommer att fyllas av flera festivaler, konserter, konferenser och andra kulturevent. Wroclaw har tidigare tillhört såväl Polen som Tjeckien, Österrike, Ungern och Tyskland, något som satt många olika spår i staden. Du finner därför mycket spännande och färgglad arkitektur i Wroclaw, bland annat Wrocław Town Hall och husen på marknadsplatsen Rynek i hjärtat av staden. Marknadsplatsen är en populär mötesplats för lokalbefolkningen, där du bland annat kan shoppa och äta på bra restauranger. Varje helg kör vintage-spårvagnen Baba Jaga från Teatralny Square och runt i staden med ett kafé ombord, och passerar då de bästa monumenten i Wroclaw med en guide som berättar lite om dessa. Den gamla delen av staden, muséerna och den fina operan är också värda ett besök. Låt Wroclaw överraska dig.
Budapest – ett arkitektoniskt spamekka
Det är inte konstigt att många kallar Budapest för Öst-Europas Paris – du har säkert sett de vackra bilderna på stadens parlament, lejonen på ikoniska Chain Bridge och utsikten från Fishermen's Bastion. Detta är nästan en orsak i sig att besöka staden för. En annan är att du här kan skämma bort dig själv i Budapest prisvärda spavärld, med ett mångfald av behandlingar och thermalbad på ett av stadens 123 spa – några som är upp till 600 år gamla. Lär dig om stadens hemska historia på House of Terror som ligger på stadens huvudgata, där flera av de gamla invånarna undviker att passera på grund av starka minnen från kommunist- och nazistregimen i Ungern. Åk också på utflykt till Szentendre, en idyllisk by cirka 40 minuter med tåg från Budapest centrum. I den idylliska konstnärsbyn vid Donau-älven finner du gammaldags charm, mysiga hus, gallerier och smala, kullerstenslagda gator. Om du vill ha en annorlunda matupplevelse, ta en tur till Central Market Hall och utforska alla bodarna med all möjlig mat. Du kan också vara med på en arrangerad tur till en vingård precis utanför Budapest med vinsmakning och en god måltid. Historia, välmående, mat och arkitektur är bara början på vad som väntar dig i den här spännande staden.
Barcelona – storstad och strand i ett
Barcelona har allt: Storstad och strand, god mat och kultur, grandios arkitektur och konst. Det är bara att bestämma var du vill börja. Staden är speciellt känd för basilikan Sagrada Família, som enligt plan ska vara färdigbyggd 2026. Det har då tagit 144 år att bygga färdigt den. Du kan också se flera av Picassos viktigaste målningar på Picasso-museet, eller stick in en sväng på den stora La Boqueria-marknaden, som är en matmarknad med allt från gethuvuden till färska grönsaker, gårdsägg, torkad frukt, kött och skaldjur. Ta också en tur inom Park Güell, designad av Gaudi, som är en offentlig park som består av flera parker och arkitektoniska verk i spännande färger och former. Barcelona har också Europas största akvarium. Blir du less på sightseeing kan du ta en tur till någon av stadens många stränder och svalka dig i havet. Vill du verkligen lära känna den spanska kulturen ska du gå på fotbollsmatch på Camp Nou – FC Barcelonas hemma-arena, som rymmer 100.000 människor och stämning utan dess like.
Amsterdam – kanaler och mysiga kaféer
Fristaden Amsterdam är känt för ett bra nattliv och en fritänkande kultur, men också för sina charmiga kanaler, sin kafé-kultur och vackra kanalhus i alla former och färger. Du finner också många intressanta museer här, bland annat Anne Frank House, Van Gogh-museet, Riksmuseet och fotomuseet FOAM. Hyr en cykel och utforska flera av stadens 165 kanaler, och prova gärna en matkryssning på kvällen. Vondelpark är också en fin plats att ta en picknick med färska baguetter, ost och andra godsaker från de lokala butikerna. Tack vare stadens lilla storlek är det enkelt att ta sig runt tills fots eller med cykel och bara uppleva Amsterdam med sin stora mångfald av människor, spännande butiker och mysiga kaféer och restauranger.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-02-28
Erbjudanden på aktiva resor
Fler artiklar