Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: iStock

Vad hände med resväskan?

Du har kanske tillbringat dagar med att packa de viktigaste sakerna för resan - så händer det du är mest rädd för: resväskan är inte på bagagebandet...
Du eller någon du känner har förmodligen upplevt panikkänslan som kommer när du inser att ditt bagage inte kom med samma plan som du själv. Lyckligtvis har flygbolagen blivit bättre och bättre på hantering av bagage, men det kan vara bra att veta vad som händer om olyckan är ute. Vi ger dig tips och råd på resan och några roliga fakta på vägen.
Vad skall du göra?
Försenat bagage:
Rapportera omgående bagage som saknas till flygbolaget på flygplatsen, få en skriftlig bekräftelse på detta (PIR-rapport) och komma överens om vilken adress som bagaget ska levereras till den när den dyker upp. Om ditt bagage försenas mer än en visst antal timmar (oftast 4 timmar) får du de nödvändiga kostnaderna för toalettartiklar och kläder. Ersättningsbeloppet varierar från 2.000 till 3.500 kronor per person, men du måste kunna lämna in giltiga kvitton för inköp och visa att det var absolut nödvändigt att köpa under väntetiden.
Ps: Tänk på att detta endast gäller vid utresan, och inte när du kommer hem från din resa.
Förlorat bagage:
Bagaget anses vara förlorat efter 21 dagar. Då kan du kräva ersättning som motsvarar värdet på ditt bagage, men det maximala beloppet beror på var du reste och alla flygbolag har egna regler. Ofta måste flygbolagen få ett kvitto för värdet av nnehållet, så kom ihåg att spara på alla kvitton på saker som kostar lite mer pengar.
Så undviker du att förlora ditt bagage:
1. Checka in ditt bagage tidigt, vänta inte in i det sista.
2. Undvik flygresor med kort transfertid mellan flygplan.
3. Använd gärna en "LuggageTracker" som låter dig se var ditt bagage lär via en app på telefonen.
4. Välj en färgstark resväska / väska som sticker ut bland alla andra, så slipper du oroa dig för att någon har tagit din resväska.
5. Ta en bild av både din resväska innan du checkar in den.
6. Sist men inte minst: packa värdesaker i ditt handbagage.
Bäst i världen
Singapores Changi Airport är bäst i världen på bagagehantering, enligt Skytrax. Andra flygplatser i världsklass är Seoul Incheon Airport, London Heathrow Airport, Köpenhamn, München och Zürich. Om du är rädd för att förlora ditt bagage är det i teorin bra att mellanlanda på en av dessa flygplatser.
Visste du att...
- Förlorat och försenat bagage, kostade flygbolagen 2,1 miljarder dollar världen över 2016, enligt SITA (flygindustrins informationsföretag)?
- Qatar Airways är det första flygbolaget som har börjat med ett system som gör det möjligt för sina kunder att spåra sitt bagage via webbplats och mobil?
- I juni 2018 kommer alla flygbolag att erbjuda samma bagagespårning, vilket innebär att datadelning mellan flygbolag, flygplatser och markpersonal för att få en bättre överblick över var varje bagage finns hela tiden.
- Det är 70% mindre chans att flygbolagen kommer att förlora ditt bagage idag än för 10 år sedan?
- 47% av försenat bagage beror på flygresor med mellanlanding?
- Det var mindre än 6 resväskor per 1 000 passagerare som försenades / försvann förra året? Det är en minskning på 12,5% på ett år.
Erbjudanden - Hotell
Boka din resa ut i världen på Reseguiden:
- Hitta en billig flygbiljett
- Jämför och boka hotell
- Hitta bästa priset på hyrbil
- Charterkampanjer från alle de stora researrangörerna
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2017-10-01
Fler artiklar