Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: Shutterstock

Upptäck Algarvekustens stränder

Längs Algarvekusten ligger charmiga fiskebyar på rad som inbjuder till den perfekta badsemestern. De gyllene stränderna omgivna av karaktäristiska sandstensklippor och det blå Atlanthavet är det stora dragplåstret.
Den långsträckta kustremsan i södra Portugal är som gjord för en lyckad badsemester. Här finner du allt från långa sandstränder till små lugna badvikar. Du kommer garanterat hitta din favoritplats i solen, med kort väg till både kalla förfriskningar och svalkande dopp i havet. De flesta stränderna är inte särskilt långgrunda och det kan förekomma starka havsströmmar. Har du dock koll på flaggorna som uppdaterar dig om läget är det inga problem. För det mesta är det grön flagg och goda badförhållanden för hela familjen.
Behöver du ett avbrott från stranden är det bara ungefär en halvtimme med bil till Serra de Monchique från kusten. Här upplever du en helt annan värld med frodig grön vegetation, krokiga vägar, små vitkalkade hus och ett rikt fågelliv. När du har kommit upp på höjden kan du glädja dig åt en spektakulär utsikt över Algarvekusten.
Albufeira
Den vackra vita byn på kalkstensklipporna har varit en populär semesterort sedan 70-talet, och är den största semesterorten på Algarvekusten. Här finner du några av de bästa stränderna och ett stort urval av barer, restauranger och butiker. Den charmiga äldre delen är Albufeiras naturliga centrum, där både lokalbefolkningen och turisterna samlas för att äta, dricka och handla. Ta dig tid till att strosa omkring på de smala gatorna med vitkalkade hus där det ligger över 1000 år av historia inmurade i några av husväggarna. De gyllende stränderna ligger precis nedanför staden och här finns gott om plats för alla soldyrkare. För fest och nattliv finns det många möjligheter i Albufeira, inte minst i grannbyn Oura med sin berömda "The Strip" som kan erbjuda partystämning till långt in på natten.
Alvor
I den idylliska fiskebyn Alvor kan du se fiskarna komma in med fångsten tidigt på morgonen. Byn ligger alldeles intill älven med samma namn, och är en charmig by som har klarat att upprätthållla mycket av sin ursprungliga prägel. I byns äldre del finner du smala gränder och mysiga öppna platser med uteserveringar. Längs stranden nedanför byn finns det gott om plats för alla som vill sola sig och ta ett svalkande dopp i Atlanten.
Praia da Rocha
Strax öster om Alvor finner du kanske Europas mest fotograferade strand, Praia da Rocha – klippstranden. Den två kilometer långa stranden är kantad av vackra klippor och grottor. Längs strandpromenaden kan du köpa förfriskningar och bara njuta av utsikten över klippor, strand och blått hav. Praia da Rocha har varit ett populärt resmål ända sedan 1800-talet, och är idag den näst största semesterorten på Algarvekusten.
Lagos
Vill du uppleva lite av det äkta Portugal är byn Lagos perfekt. Lagos är mer än en turistort. Här lever de flesta lokalinvånarna av fiske och landsbruk, och livet flyter på som vanligt även om turisterna stömmar till byn. I den trevliga gamla delen finner du smala gränder och fasader täckta av färgrikt kakel. Slappna av på en av de många uteserveringarna och njut av omgivningarna och atmosfären.
Byns historia går flera tusen år tillbaka och Lagos har varit utgångspunkt för många upptäcksresanden genom tiderna. Lagos var också en viktig knutpunkt för Europas slavhandel och vid hamnen kan du se fästningen som försvarade byn och hamnen – de äldsta från 700-talet och de senaste från 1600-talet. Även om Lagos kan bjuda på en rik och varierande kulturhistoria får vi ej glömma av stränderna. På byns östra sida ligger den långa stranden Meia Praia. På västra sidan av älvmynningen ligger det små mysiga badvikar omringade av branta sandstensklippor.
Vattenland
Vattenland står i regel högt på önskelistan hos barn i alla åldrar som gillar att bada. Algarvekusten har flera badparker och vattenland som kan locka med skräckinjagande rutschkanor med superbranta fall, fina parkområden och pooler för stora och små. Aqualand Algarve vid Albufeira och Slide & Splash mitt emellan Albufeira och Lagos, ska vara ett av de bästa vattenlanden. I Zoomarine vid Albufeira kan du uppleva delfinshower och även simma med de makalösa djuren, se dock till att boka detta innan. Här finns också ett vattenland och en stor park och rekreationsområde med många spännande djur och upplevelser för både barn och vuxna.
Så tar du dig till Algarvekusten
Du kan flyga till Faro som ligger ungefär 35 km eller 45 minuter med bil från Albufeira. Norwegian har direktflyg till Faro som tar strax över 4 timmar. För flygresor med mellanlandning kan du välja mellan flera flygbolag som till exempel Ryanair och SAS. Vill du hellre satsa på en paketresa kan bland annat TripX och Ving erbjuda färdiga paket med hotell och flyg. Algarvekusten är perfekt för utforskning med hyrbil.
Charter till Portugal
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
1 645 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 198 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 295 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 345 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 499 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 499 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 499 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 545 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 599 kr
Charter till Funchal
Funchal, Portugal
2 698 kr
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2016-07-15
Fler artiklar