Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: Shutterstock

Storslaget på Sicilien

Medlemsbild: Desires
Medeltida staden Cefalú har mycket att erbjuda.

Sicilien har fler soldagar än det italienska fastlandet. Ön har en lång sommarsäsong, från tidig vår till sen höst. Här är en guide till ett annorlunda charterresmål, som bjuder på vackra stränder, fantastisk mat och sicilianskt vardagsliv.
Italiens största ö Sicilien ligger utanför Italiens sydkust och är ett spännande resmål för hela familjen. Oavsett om du väljer att resa reguljärt eller med charter, så har du flera spännande orter att välja mellan.
Välj rätt stad
För dig som vill sola och bada är Giardini-Naxos, Cefalú och Castellammare del Golfo bra val. De är också de mest barnvänliga semesterorterna. Reser ni istället som par, kanske på bröllopsresa, så finns det flera fina hotell i romantiska Taormina. Vill du ha både sol, bad och storstadsliv ska du välja huvudstaden på ön – Palermo.
Massor att se och uppleva
När du besöker Sicilien är det en självklarhet att utforska vulkanen Etna på nära håll. Att bestiga vulkanen till fots tar cirka fyra timmar fram och tillbaka. Det är också möjligt att köra nästan hela vägen upp. Sicilien är en perfekt ö att ha hyrbil på, eftersom du då lättare kan utforska öns alla mysiga små städer och byar. Ett populärt stopp är byn Scopello. Här spelades bland annat slutscenen i Hollywoodfilmen "Ocean´s Twelve" in. Ragusa är en annan ort som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Den ligger på södra Sicilien, uppe i bergen och är en av de absolut vackraste byarna på hela ön. Romantikens högborg är byn Taormina, som ligger högt uppe på en klippa med utsikt över havet. Här kan du ägna några timmar åt exklusiv shopping och långa middagar på någon av de många restaurangerna som ligger runt torget.
Kulinariska höjdare och festivaler
Det finns massor av roliga evenemang och saker att göra och uppleva på Sicilien. Taormina Arte Festival är en festival med teater, konserter och biovisningar, och pågår under sommarmånaderna juni till augusti. Sicilien är också känt för sitt exceptionella kök, och du kan gå matlagningskurs på flera ställen på ön. De populäraste kurserna hittar du i Palermo.
Nära naturen
För dig som gillar att vara ute i naturen så är Cava Grande de Cassibile ett hett tips! Det är väldigt vacker ravin, med storslagen natur. Du parkerar bilen vid toppen av ravinen, för att sedan ta dig ner till fots. Promenaden tar cirka en timme och väl nere kan du ta ett uppfriskande bad i någon av de fina sjöarna på botten. En annan skön upplevelse är att åka på båttur till ön Strombolo på Siciliens norra kust. Här kan du se lavan spruta ut ur en aktiv vulkan. Utbrotten sker med 15 minuters intervall.
Här badar du
Sicilien har massor av vackra sandstränder. De populäraste hittar du i Cefalú och Giardini-Naxos. Nedanför Taormina ligger stranden Mazzaro, som också är väldigt fin. För dig som vill fly från de stora horderna av turister, så är Copo de Orlando och Noto Marina två heta tips.
Shopping
Palermo och Taormina har öns bästa shopping vad det gäller kläder och skor. Runt hela ön finns ett bra utbud av keramik, guldsmycken med lavastenar och inte minst – gott vin.
Så tar du dig hit
Det går att resa med charter till Sicilien från flera flygplatser i Sverige. Åk med till exempel Fritidsresor, Airtours och Ving. Det går också lågprisflyg. Reser du med charter så är det bra att beställa transfer med buss till hotellet. Flyger du reguljärt så är bästa tipset att hyra en bil som står och väntar på dig på flygplatsen. Från flygplatsen till charterorterna Giardini-Naxos och Taormina, tar det cirka 45 minuter till en timme med buss.
Charter till Sicilien
Charter till Giardini-Naxos
Giardini-Naxos, Italien
2 639 kr
Charter till Giardini-Naxos
Giardini-Naxos, Italien
2 651 kr
Charter till Taormina
Taormina, Italien
3 352 kr
Charter till Giardini-Naxos
Giardini-Naxos, Italien
3 622 kr
Charter till Cefalù
Cefalù, Italien
3 849 kr
Charter till Giardini-Naxos
Giardini-Naxos, Italien
4 034 kr
Charter till Cefalù
Cefalù, Italien
4 099 kr
Charter till Cefalù
Cefalù, Italien
4 099 kr
Charter till Taormina
Taormina, Italien
4 129 kr
Charter till Cefalù
Cefalù, Italien
4 249 kr
Charter till Cefalù
Cefalù, Italien
4 299 kr
Charter till Cefalù
Cefalù, Italien
4 599 kr
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2016-08-02
Fler artiklar