Ettan
En del av sla.se
Resor
Här får du bästa guiden för safarinybörjaren.
Foto: Thinkstock
Här får du bästa guiden för safarinybörjaren.

Safari-guide för rookies

Kombinera din safari med barfotaparadiset Zanzibar.
Foto: Thinkstock
Kombinera din safari med barfotaparadiset Zanzibar.
Världsberömda Ngorongoro är ett viltparadis inramat av berg i Tanzania.
Foto: Roy Ismael
Världsberömda Ngorongoro är ett viltparadis inramat av berg i Tanzania.
Här får du modern lyx mitt i Afrikas bush, väggar av glas ger närhet till naturen.
Foto: Drifters Game Lodge, Sydafrika
Här får du modern lyx mitt i Afrikas bush, väggar av glas ger närhet till naturen.
I boman serveras middagen under stjärnorna runt en dånande lägereld.
Foto: Drifters Game Lodge, Sydafrika
I boman serveras middagen under stjärnorna runt en dånande lägereld.
Boka lyxtält och få canvasromantik med alla bekvämligheter.
Foto: Drifters Game Lodge, Sydafrika
Boka lyxtält och få canvasromantik med alla bekvämligheter.
Här väntar äventyr...
Foto: www.Drifters.co.za
Här väntar äventyr...

Allt du behöver veta för att få den ultimata safariupplevelsen

Frågorna är många för den som är sugen på en safariresa. För att ge dig en översikt över vad du kan förvänta dig har vi satt ihop en enkel nybörjarguide som beskriver ett dygns aktiviteter på en safari-lodge i Afrika. Följ med!
Vart åker du?
De vanligaste länderna för safari är Tanzania och Kenya, båda ofta i kombination med strandliv på Zanzibar eller Mauritius. Lika populärt är Sydafrika, där man gärna kombinerar med semester i Kapområdet och Garden Route. Botswana, landet med det berömda inlandsdeltat som Okavango-floden bildar samt ökenlandet Namibia är destinationer för finsmakaren som förmodligen prövat på safari tidigare. Zambia, med Zambezifloden i fokus, och Zimbabwe, med Victoriafallen som dragplåster, är andra heta resmål.
Safarilodgen – baslägret i bushen
Enklaste sättet att få uppleva en bra safari är att boka ett par nätter på en så kallad safarilodge, ett naturnära hotell i ett reservat med full service i fråga om boende, måltider, guidning och safariturer.
Ankomst safarilodgen
Det är lämpligt att anlända lodgen vid lunchtid. Du blir väl mottagen i den äventyrsdoftande huvudbyggnaden och visad till ditt hus, ditt rum eller ditt lyxtält beroende på vad du valt för lodge. Att bo i ett av de luftiga tälten är förresten en upplevelse jag vill rekommendera om du verkligen vill uppleva bushen med alla dess nattliga ljud.
Evening game drive
Efter lunchen i skuggan på terrassen och kanske en liten tupplur väntar eftermiddagens ”gamedrive”, safarituren i reservatet. Boka helst en lodge som erbjuder gamedrives i öppna landrovers, det är betydligt större naturupplevelse. Man samlas och pratar igenom säkerhetsregler och vad du kan förvänta dig att få se innan man far iväg in i djurens värld. Ta med dig tröja eller jacka även om det är varmt när turen börjar, det hinner ofta bli sval natt innan du är tillbaka.
Du kommer att få minnen för livet på turen, vare sig du ser alla ”Big 5” eller inte. Kom ihåg att inte bara fokusera på foto och film, utan njut med dina alla sinnen för detta är en av de bästa naturupplevelserna du kan få i världen. Om det ges möjlighet till lite fotvandring ska du inte missa detta. Stark upplevelse att känna gruset under kängorna när man tar sig genom bushen.
Ofta tar man en paus under turen, lite te med kakor eller kanske en klassisk ”sundowner” som gin och tonic sitter perfekt när solen närmar sig horisonten.
Tid för skrönor och nya bekantskaper
Man kommer tillbaka till lodgen strax innan middagen, full av intryck och äventyr, och ofta rejält hungrig efter all frisk luft. Kanske hinner du ta en varm dusch och skölja av dig dammet innan den rikliga och fräscha middagen serveras. Ofta njuter man av maten i en boma, en skyddad uteplats med en rejäl lägereld i mitten. Här flyter samtalen med gäster och anställda lätt och historierna blir många. En mycket skön avslutning på dagen.
Morning game drive
Innan gryningen väcks du av en diskret knackning på dörren och en vänlig röst som kollar att du har vaknat, det är dags att samlas för en snabb kopp te innan du åter sätter dig i din landrover. Nu har du rejält med kläder på dig, det är ofta kallt innan solen börjat värma landskapet. Att dra iväg in i mörkret in i en okänd natur är spännande och att uppleva soluppgången över det afrikanska landskapet, omgiven av kanske giraffer, spröda thomsongaseller, morgonsura babianer och en flock bufflar är en av livets höjdpunkter. Kanske blir det tid att ta en kopp kaffe runt landrovern i solens tidiga, värmande strålar. Att uppleva djuren på nära håll, utan tak, fönster och hindrande bildelar är en häpnadsväckande stor upplevelse, även om man kanske inte är speciellt naturintresserad. Den lämnar ingen oberörd.
Du är tillbaka strax innan lunchen och hinner vila dig lite och på eftermiddagen väntar ännu fler nya äventyr.
Praktiska tips på safarin
- Boka genom en specialist, som kan skapa en komplett upplevelse av resmålet.
- Bokar du själv, så välj en safariarrangör med höga betyg och en lång verksamhet.
- Du kan boka veckolånga rundturer eller bara enstaka nätter på en safarilodge, intresset för naturen får avgöra vad du väljer. Om du reser ensam, tjejer tillsammans eller bara vill ha ett riktigt stort äventyr och inte är rädd för att ta i lite och tälta i naturen, så rekommenderar jag Drifter´s Adventure Tours för rejäla rundresor med äventyr och natur i fokus.
- Tänk igenom vilken grad av service och bekvämlighet du vill ha, det avspeglar sig i priset du betalar men inte nödvändigtvis i naturupplevelsen.
- Boka safarilodge för minst två dygn, så att du hinner njuta, förstå lite mer av omgivande landskap och se mer av viltlivet.
- Ta med dig kläder som värmer dig när solen inte värmer, en jacka eller tjock tröja, rejäla långbyxor och stabila skor. En keps, bredbrettad hatt och en bandana för att skydda mot damm och sol i en öppen bil är viktigt. Gärna en dammtät väska för kameror och liknande.
- Baseras safarin på bushflyg, så packa gärna i mjuka väskor.
- Småkrypen är få jämfört med exempelvis Asiens tropiska delar, men lite myggspray av starkaste typ är bra att ha.
- Kissepaus – säg till när det trycker på, du kan vara säker på att det är fler som sitter och håller sig utan att våga säga något.
- Khakifeber – kvinnor sägs bli dimmiga i ögonen och mjuka i hjärtat av åsynen av en stilig, manlig och självsäker khakiklädd safariranger med bössan i hand. Be adviced..
- Prylar: Förslutningsbara, dammtäta plastpåsar, ficklampa med extra batterier, handsprit, solskyddsmedel, solglasögon, liten uppblåsbar kudde för biltrött rumpa och rygg, liten kikare och energibars om du blir hungrig på turen.
Safari, är det verkligen så speciellt?
För att återvända till vår första fråga, ja, det tycker jag verkligen. Även om du till vardags inte känner dig som en grönklädd fältbiolog, så är det en så allomfattande och stor upplevelse att jag verkligen vill rekommendera dig detta. Du får minnen för livet och en känsla av naturnära fullbordan som är svår att uppnå på annat vis. Boka en safari och läs på lite, så blir allt så mycket bättre!
Kombinera safari med barnfotadrömmen Zanzibar
Zanzibar är en stor ögrupp med över 50 mindre öar som ligger utanför Tanzanias kust i Indiska oceanen. Zanzibar (kallat Unguja av lokalborna) och Pemba är huvudöarna. Ögruppen är känd för dess kritvita stränder, azurblå hav och små strandhyddor - perfekt för en avslappnad semester. På ön Mnemba är det barfotalyx som gäller och en öde ö-känsla. Ett besök på restaurangen "Rock restaurant" är också magisk. En fiskerestaurang på toppen av en stenformation mitt ute i vattnet. Zanzibar är känt för att skapa lyxiga semestrar, men det går även att hitta budget-boenden. Stenbyn i gamla stan, som är huvudstadens kärna, på Zanzibar, är med på UNESCOs världsarvslista. Du kan flyga till Zanzibar från Dar es Salaam airport till Zanzibar på 15 minuter med de lokala flygbolagen. Det går också att ta färjan från Dar es Salaam. Detta tar runt 1,5 timme och kostar runt 40 USD. Passa dig för att bli lurad av alldeles för billiga erbjudanden eller ivriga säljare på kajen.
Paulina
Paulina Orell
Publicerad: 2015-11-17
Safaripaket från specialisterna
Fler artiklar