Ettan
En del av sla.se
Resor
Frihetsmonumentet i en av Rigas många parker.
Foto: Shutterstock
Frihetsmonumentet i en av Rigas många parker.

Möt våren i charmiga Riga

Medeltids- och jugendarkitektur  står centralt i Riga.
Foto: Shutterstock
Medeltids- och jugendarkitektur står centralt i Riga.
Inhandla lokala matvaror och andra souvenirer på Central Market.
Foto: Shutterstock
Inhandla lokala matvaror och andra souvenirer på Central Market.
I toppen av TV-tornet i Riga har du full uppsikt.
Foto: Shutterstock
I toppen av TV-tornet i Riga har du full uppsikt.
Blackheads, Riga.
Foto: Shutterstock
Blackheads, Riga.
Sanddyner i Jurmela 40 min utanför Riga.
Foto: Shutterstock
Sanddyner i Jurmela 40 min utanför Riga.
Flyg till Riga mars-juni tur/retur
Göteborgfr. 67 kr
Stockholmfr. 179 kr
Köpenhamnfr. 1 529 kr
Malmöfr. 3 502 kr
3-5* hotell i Riga från mars-juni

Kombinera kaféer och uteliv med strand och spa i Riga

Riga, som är Lettlands huvudstad, är en intressant stad där du får mycket för pengarna. Vi guidar dig till budget-lyx, uteliv och flotta kulturupplevelser i Riga.
Riga har kommit långt sedan Lettland frigjorde sig från Sovjetunionen för 25 år sedan, och idag är kommunism och fattigdom utbytt mot kaféliv, spa, kulturutbud och bra restauranger – allt till en rimlig peng. Vi har samlat våra bästa tips till en härlig långhelg endast 1 timme och 10 minuter hemifrån.
Rigas breda kulturutbud
Frihetsmonumentet är en av Lettlands nationalsymboler och ligger precis vid den gamla delen av staden, och är därför ett naturligt stopp på vägen. I Riga finner du också ett operahus där den lettiska nationaloperan håller till. Här kan du se såväl opera- som balettföreställningar. I juni går den årliga operafestivalen av stapeln, och det arrangeras också en balettfestival från 7 april och en månad framåt. Är du intresserad av historia och konst ska du inte missa Krigsmuseet, Ockupationsmuseet och Lettlands nationella konstmuseum. Besök också den vackra, gotiska byggnaden House of the Blackheads, som tidigare var huvudkvarter för en grupp ogifta köpmän. För en unik utsikt, ta en tur upp i Rigas TV-torn som når ändå upp till 368 meter över marken – här har du utsikt över hela staden och kustlinjen.
Ät och drick bra i Riga
Om du är i Riga för första gången bör du smaka på några traditionella lettiska rätter. Lettisk mat är ofta fet och rik på kryddor – typisk bondmat – och innehåller ofta ingredienser som potatis, fisk och kött. Samtidigt är det det moderna europeiska köket som står i fokus här. Restaurangen Vincents kallas ofta den mest exklusiva baltiska restaurangen, och har bland annat haft besök av Elton John och Prince Charles. Restaurangen med den stilrena interiören och den exklusiva menyn har hämtat matinspiration från såväl Lettland som Italien, Frankrike och Mexiko. Lettisk husmanskost får du bland annat på restaurangen Rozengrals, med en interiör med medelålderstolkning. Gå heller inte miste om en lunch på en av uteserveringarna vid Livutorget.
Strand och spa i Jurmala
40 minuter med tåg från Riga finner du många kilometer av kritvita sandstränder i semesterorten Jurmala, ett populärt resmål för spa och kurbad. Billigt är det också, och här kan du verkligen skämma bort dig själv med en rad olika spabehandlingar. Ta till exempel en natt eller två på det stora och moderna spa-hotellet Baltic Beach Hotel & SPA som ligger precis vid stranden, eller känn dig som hemma på det charmiga, hemtrevliga Wooden Villa Aparthotel.
Uteliv i toppklass
Riga är känt för ett makalöst bra uteliv, med nattklubbar som serverar alkohol dygnet runt och en stämning som är svårslagen. Här finner du allt från små student-pubar till stora uteställen som sträcker sig över 6 plan. I toppen av Rigas enda skyskrapa, Radisson Blue Hotel, finner du baren med namnet Skybar. Njut av fingermat och goda drinkar till stans bästa utsikt. Club Essential är en av de största nattklubbarna i Riga och får ofta besök av kända DJ:s. Här pågår festen på olika våningar som var och en har sin egen genre med musik och inredning. Studio 69 är också ett av de mest populära uteställena i Riga, och här har du ett komplex med allt från ett stort uteställe till bar, casino och mycket mer. Det kostar 20 Euro att komma in, men stämningen och pulsen är hög och drinkarna kostar inte skjortan.
Bo bäst i stadens gamla delar
För den bästa upplevelsen av Riga, hitta ett hotell i stadens gamla delar, som är proppfulla av charm. Här är du mitt i stadens kulturella centrum och kan hitta hotell som passar allas plånbok. Mitt i de gamla delarnas shoppingdistrikt finner du det femstjärniga hotellet Grand Palace Hotel med modern dekor blandat med gamla ryska och europeiska inslag, som ger dig en känsla av lyx och romantik. Spana också in det eleganta design-hotellet Hotel Bergs. Alldeles vid den gamla delen ligger också SemaraH Hotel Metropole med sin exklusiva, mörka design-interiör. Dome Hotel & SPA är ett modernt design-hotell som ligger i ett 400 år gammalt murverk. Här hittar du även en av Rigas bästa spa-anläggningar.
Shopping
Riga är en väldigt billig stad att semestra i för oss svenskar, och här kan du göra många klipp – speciellt på shopping. Besök varuhuset Stockmann, med sina 4 våningar med allt från kläder till inredning, eller ta en tur till shoppingcentret Centrs i stadens äldre delar. Om du är intresserad av mat, kan du göra ett stopp på matmarknaden Centraltirgus ("Central Market") för lokala matvaror till rimliga priser. Här finner du allt från kött och färsk fisk till frukt och bakverk, samt många "locals" som gör dagens inköp, på det som är Europas näst största utomhusmarknad.
Vacker jugend-arkitektur
I Riga finner du den bästa samlingen av Art nouveau-byggnader i Europa, och den gamla stadsdelen står på UNESCO:S världsarvslista. Ta en promenad längs de trånga kullerstensgatorna och få en smak av kulturen via den gamla jugend-arkitekturen och se de stora trähusen. Medeltiden är fortfarande väldigt synlig i Rigas arkitektur, bland annat på byggnaderna som inofficiellt kallas "Tre bröder". Byggnaden "Blackheads" är en av de mest kända attraktionerna i Riga. Eftersom staden inte är särskilt stor, kan du enkelt ta dig runt till fots och uppleva de vackra byggnaderna.
Nyttig reseinformation
Det tar 1 timme och 10 minuter att flyga till Riga (från Stockholm) som ligger +1 timme före Sverige. Med buss eller taxi tar du dig in till stan på 30 minuter. I Riga kan du använda Euro. Det krävs inte visum för att resa hit som svensk. Ifall du ska ta taxi, använd dig av Airbaltic-taxi för att vara säker på att inte bli lurad.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-03-06
Härliga weekenderbjudanden
Fler artiklar