Ettan
En del av sla.se
Resor
Kul för hela familjen i Alperna.
Foto: Shutterstock
Kul för hela familjen i Alperna.

Med kids i Alperna

I Saalbach trivs barnfamiljen garanterat.
Foto: STS Alpresor
I Saalbach trivs barnfamiljen garanterat.
Ta en familje-selfie i Cortina du också.
Foto: Dolomiti Superski/Wisthaler.com
Ta en familje-selfie i Cortina du också.
Franska Alperna får dig att tappa andan.
Foto: Shutterstock
Franska Alperna får dig att tappa andan.
Paketresor till Alperna
Charter till Livigno
Livigno, Italien
7 745 kr
Charter till Bad Gastein
Bad Gastein, Österrike
8 297 kr
Charter till St Anton
St Anton, Österrike
8 384 kr
Charter till Cervinia
Cervinia, Italien
8 577 kr
Charter till Bad Gastein
Bad Gastein, Österrike
8 744 kr
Charter till Wagrain
Wagrain, Österrike
8 776 kr
Charter till Schladming
Schladming, Österrike
8 776 kr
Charter till Sauze d'Oulx
Sauze d'Oulx, Italien
8 816 kr
Charter till Cervinia
Cervinia, Italien
8 843 kr
Charter till Canazei
Canazei, Italien
8 858 kr
Charter till Zell am See
Zell am See, Österrike
9 057 kr
Charter till St Anton
St Anton, Österrike
9 252 kr
Charter till Bad Gastein
Bad Gastein, Österrike
9 277 kr
Charter till Bad Gastein
Bad Gastein, Österrike
9 277 kr
Charter till Canazei
Canazei, Italien
9 316 kr
Flygbiljetter till Alperna
Milanofr. 330 kr
Venedigfr. 504 kr
Genèvefr. 773 kr
Münchenfr. 991 kr
Lyonfr. 1 365 kr
Turinfr. 1 521 kr
Salzburgfr. 1 550 kr
Innsbruckfr. 1 756 kr
Populära hotell i Alperna

Guide till skidorterna som är bäst för dig som reser med barn

Alperna är ett stort område, och består av en djungel av skidorter till höger och vänster. För dig som reser med barn har vi här valt ut några av Alpernas mest barnvänliga skidorter.
En del orter erbjuder nästan bara offpist-åkning, medan andra passar utmärkt för barnfamiljen. I den här guiden fokuserar vi på orter för barnfamiljen som vill ha gott om blå, gröna och röda pister, som gillar barnvänliga hotell, rimliga priser och som gärna erbjuder skidskola. På de allra flesta orter finns självklart även avancerade backar och offpist-åkning för den som föredrar det, och som vill köra lite själv medan barnen är i skidskola. Vi tipsar om närmsta flygplats, men självklart går det alldeles utmärkt att göra resan till ett äventyr och bila ner.
Österrike
Wagrain
Endast 45 minuter från Salzburg ligger den här familjevänliga skidorten. Här finns skandinavisk skidskola och barnpassning om det behövs. Lekarna och buset fortsätter in i leklandet Wagraini’s Winterwelt där barnen kan delta i roliga aktiviteter och lekar. Fryser ni finns även en liten stuga för inomhuslek. Medan barnen är i skidskola kan de vuxna i sällskapet utforska områdets offpist, de mer avancerade backarna eller varför inte checka in på en spabehandling? Vill ni ha en skidfri dag rekommenderas det populära vattenlandet Wasserwelt. Avsluta dagen på en av alla restauranger, en rolig afterski för hela familjen eller med en mysig tur med hästsläde. Barn födda 2010 och senare åker gratis tillsammans med vuxen. Det finns också fördelaktiga familjerabatter. Res hit med Lion Alpin.
Zell am See
Även Zell am See kan erbjuda skidåkning från de allra minsta till den som föredrar lite mer avancerad skidåkning. En timme och en kvart från Salzburg finner du den här skidorten som erbjuder skandinavisk skidskola, glaciär med snögaranti året runt och en mysig by med mängder av restauranger och härliga bergsstugor. Här finns även breda pister och barnvänliga liftar där personalen är väldigt hjälpsam. Vill ni fly folkmassorna är ett tips att ta bussen till det lite mindre berget, Maiskogel. Här finns fina backar och liftköerna brukar vara betydligt kortare. Barn födda 2010 och senare åker gratis tillsammans med vuxen. Förutom Salzburg går det att flyga även till Innsbruck och München. Res hit med Lion Alpin och STS Alpresor.
Schladming
Arnold Schwarzeneggers hemort, Österrikes bästa skidort och värd för Alpina VM 2013, vilket innebär ett modernt skidområde med bra faciliteter. Schladming is the place to be. Även här erbjuds skidskola, här finns det dock ingen garanti att skidläraren pratar något av de skandinaviska språken. I Schladming finns 7 olika skidområden, där de olika områdena erbjuder allt från barnvänliga pister och vattenland till snöparker, winter wonderland och Kali the Dinosaurs äventyrsland. Förutom att åka skidor finns det aktiviteter som kälkåkning, picknick och österrikisk afton att roa hela familjen med. Närmsta flygplats är Salzburg men det går att flyga även till Innsbruck och München. Området har bra barn- och ungdomspriser upp till 18 år. Res hit med Lion Alpin och STS Alpresor.
Bad Gastein
Svenskarnas favorit där du trivs oavsett vad du är ute efter, här finns grym afterski, långa pister och små pittoreska restauranger. Dessutom finns det massor att göra för barnen. Skidskolan med skandinaviska skidlärare vänder sig till barn mellan 5 och 12 år, och här får barn mellan 2 och 12 år hyra skidor helt gratis – så länge en vuxen förbokar samma antal dagar. I området finns även barnklubbar, barnpassning, picknick i backen och pyssel för minstingarna som också vill ha kul. I ortens äldre del syns spår av storhetstiden som Österrikes främsta kurort, här finns även ett uppseendeväckande vattenfall. Självklart kan du även idag koppla av i varma källor och i spaavdelningar som finns utspridda i området. Felsentherme är en favorit som även är Europas mest miljövänliga bad- och spa-anläggning. Salzburg och München ligger bäst till om du ska flyga, där Salzburg är den som är allra närmast. Res hit med STS Alpresor och Lion Alpin.
Österrike har oändligt många barnvänliga skidområden, det är omöjligt att djupdyka i alla. Det finns dock några till vi gärna vill tipsa om :
- Serfaus med 9 snow och funparks, äventyrsåkning för familjer, dinosaurieskog och mycket annat. 100 % barnfokus. Res hit med STS Alpresor.
- Saalbach med flera olika snowparks, skandinavisk skidskola och kort transfer fråm Salzburg flygplats. Res hit med STS Alpresor och Lion Alpin.
- Flachau är ett väldigt familjeanpassat område där det finns mycket att göra även utanför backen; kälke, berg och dalbana och badhus. Res hit med STS Alpresor.
Italien
Cervinia
En av italienarnas favoritorter bjuder på sol, fantastiska restauranger och tack vare sitt höga läge även en massa snö, nästan året runt. För barnen finns en massa kul – allt från snöparker till tecknade figurer i backarna och Wild West Zone där det finns både hoppborgar och en vilda västern-stad. Dessutom är många av Cervinias pister enklare och passar små barn och nybörjare. Självklart finns det spännande utmaningar för resten av familjen också, som kanske önskar offpist eller svarta backar. Barn födda efter 31 oktober 2007 åker gratis tillsammans med vuxen. Skulle någon i gänget vara född före 1935 gäller samma där. Närmsta flygplatser är Turin, Milano och Geneve. Res hit med STS Alpresor och Langley.
Cortina d'Ampezzo
Hem till flertalet World Cups, Nordic Skiing Championships och även vinter-OS 1956, dessutom väljer många kändisar att resa hit. Området finns också med på UNESCOs världsarvslista. Här finns två backar som är skräddarsydda för de minsta och deras behov. Med över 150 instruktörer och bra skidskolor är det nästan en garanti att de små som tidigare inte åkt skidor nu kommer att susa ner för samma backar som äldre syskon eller mamma och pappa. Självklart kan de även prova på snowboard och barn över 7 år kan testa att åka telemark. Dessutom kan minstingarna åka med och följa djurspår i snön, testa snöskor och avsluta det hela med varm choklad. I området finns även ett flertal bra restauranger och affärer. Här finns bra barnrabatter och gratis skidbussar mellan de olika områdena. Barn upp till 8 år åker gratis. De flesta väljer att flyga till Venedig men även till exempel Innsbruck kan vara ett alternativ. Res hit med STS Alpresor.
Frankrike
Alpe d´Huez
Generellt är franska Alperna väldigt barnvänligt. Så också Alpe d’Huez. Här finns all sorts skidåkning för hela familjen, dessutom barnklubbar, skidskolor och barnpassning. Vissa av hotellen erbjuder egen skiduthyrning för att du och familjen snabbt ska komma ut i backen. Trots att solen nästan alltid skiner här är det väldigt snösäkert. För att pisterna alltid ska vara på topp finns även över 400 snökanoner som hjälper till. Barn under 5 och seniorer över 72 åker gratis. Dessutom finns här bra familjepass. Närmaste flygplats är Grenoble, men den vanligaste att använda är Lyon. Res hit med Langley.
Val d’Isere
Val d'Isére, tillsammans med Tignes, kallas ofta för världens bästa skidort. Med en by som är över 300 år gammal, och med ett system med över 300 kilometers pist och 94 liftar är det inte så konstigt. Här finns något för alla, oavsett om du är en 3-åring som vill lära dig åka eller ett proffs som vill susa ner i full fart. Val d'Isère tillhör tillsammans med Tignes, det gigantiska systemet L'Espace Killy. Förutom skidåkning finns det möjlighet att till exempel bada, åka hundspann och gå på bio. I byn finns mysiga restauranger och shopping. Barn under 5 och seniorer över 75 åker gratis. Närmaste flygplats är Chambery, men vanligast är att använda Genève. Res hit med STS Alpresor och Langley.
Les Deux Alpes
Som namnet avslöjar är det här två sammanväxta skidområden, som tillsammans bildar Frankrikes näst äldsta skidort. I nästan alla andra skidorter brukar den enklaste skidåkningen finnas längst ner, här är det precis tvärtom, vilket är perfekt så att även de minsta får njuta av den slående utsikten. Längre ner finner du alltså den mer utmanande skidåkningen. För den som vill åka offpist ligger offpistområdet La Grave inte långt härifrån. För familjen som inte bara vill åka utför finns även bra möjligheter till längdåkning i flera olika svårighetsgrader. För barnen finns en massa kul att hitta på, med eller utan mamma och pappa. Vad sägs om skidskolor, uppträdanden, tävlingar och workshops? Barn under 5 år åker gratis och här finns bra familjepass. De närmaste flygplatserna är Grenoble och Lyon. Res hit med Langley och STS Alpresor.
Tänk på:
- Att det ibland kan vara bättre att betala mer för ett direktflyg, än ett flyg med mellanlandning. Risken finns då att utrustning och annat viktigt kan försvinna på vägen.
- Kolla gärna med respektive flygbolag ifall det kostar extra att ta med skidutrustning, och i så fall också hur mycket. Väg in det i val av flyg.
- Att packa rätt utrustning, till exempel ryggskydd, hjälm och annat som behövs för säker skidåkning.
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2016-01-31
Prisvärda skiderbjudanden
Fler artiklar