Ettan
En del av sla.se
Resor
Utsikt över den mystiska ön Es Vedra från stranden Cala D’Hort.
Foto: Shutterstock
Utsikt över den mystiska ön Es Vedra från stranden Cala D’Hort.

Kolugnt och romantiskt på Ibiza

Cala de Sant Vicent på nordostliga Ibiza.
Foto: Shutterstock
Cala de Sant Vicent på nordostliga Ibiza.
Ibiza stads charmiga gamla del.
Foto: Shutterstock
Ibiza stads charmiga gamla del.
Musikanter på Ibizas hippie-marknad.
Foto: Shutterstock
Musikanter på Ibizas hippie-marknad.
Cala Saona Beach, Formentera.
Foto: Shutterstock
Cala Saona Beach, Formentera.
Eivissa by efter att solen gått ner.
Foto: Shutterstock
Eivissa by efter att solen gått ner.
Slappna av på Ibizas solsänger.
Foto: Shutterstock
Slappna av på Ibizas solsänger.
Ta en båt ut till en lugn bukt och prova öns snorklingsmöjligheter.
Foto: Shutterstock
Ta en båt ut till en lugn bukt och prova öns snorklingsmöjligheter.
Charter till Ibiza

Upptäck det autentiska bakom partyfasaden

Sugen på att åka på en romantisk semester med din partner i sommar? Då kan Ibiza vara ett bra val. Upplev vackra solnedgångar, slumrande byar och Europas finaste strand.
Många förknippar Ibiza med party och galenskaper under varma sommarmånader. Men den lilla ön, som är hippie-huvudstad i Europa, bjuder på så mycket mer. Vi har plockat fram Ibizas romantiska och lugna upplevelser. Slumrande småbyar, lugna bukter, yoga-retreats och vackra stränder är några av alla saker som står i stark kontrast till det Ibiza du kanske känner till.
Charmigt i den gamla delen
Den gamla delen av Ibiza stad, kallad d'Alt Vila, har ett helt annat tempo och atmosfär än den mer moderna delen – det är nästan som att komma till en ny stad. Katedralen, kullerstensgatorna och de kraftiga murarna kännetecknar området i den UNESCO-beskyddade delen, som bjuder på allt från trånga och mysiga gränder med kaféer och barer till romantiska restauranger med hänförande utsikt. Se också utsikten från katedralen när skymningen lägger sig över Ibiza stad och gatorna och husen lyser upp i mörkret.
Hippie-marknaden Punta Arabi
Ta en lugn marknadsdag, köp några lösa, bohemska kläder och låt dig smittas av hippiens flower power. Punta Arabi är den äldsta och största hippiemarknaden på hela Ibiza och den har öppet varje onsdag från april till oktober. Marknaden startade på 70-talet och består av mer än 400 bodar som säljer allt från skinnprodukter och smycken till dekorationer och kläder i hippie-romantisk stil. Koppla av i skuggan i "skogsområdet", shoppa i bodarna, hör på live reggae och 70-talsmusik och ta en kaffe och en matbit på en av restaurangerna i området.
Formentera – perfekt för en dagstur
30 minuter bort, med båt, finner du Ibizas lilla syster-ö, Formentera. Den här ön är ännu med "laid back" än Ibiza, har ännu finare stränder och kallas ofta för Spaniens Karibien. Dessutom blev den vackra stranden Playa Illetes nyligen korad till Europas finaste strand. Här kan du njuta av goda fisk- och skaldjursrestauranger, charmiga småbyar och vita stränder med turkost hav. Perfekt för en romantisk getaway.
Utforska ön med bil
Hyr en bil och upptäck det autentiska Ibiza. Då avstånden inte är stora, kan du enkelt ta dig runt med bil på kort tid. Upptäck bland annat doftande olivlundar, röd jord och lokala restauranger med tapas. Ett exempel är La Paloma i San Lorenzo, en gammal bondgård där alla örter och grönsaker odlas i närområdet. Restaurangen har även ett eget bageri, en hippie-inspirerad stil och en meny som ändras för varje dag. Det tar 22 minuter att köra hit från Ibiza stad. Varför inte passa på att besöka ett av alla yoga-retreat som ligger utspridda på ön, för en avslappnande eftermiddagsaktivitet tillsammans. En annan fördel med bil är att du enkelt kan ta dig runt till öns allra bästa stränder.
Öns vackraste stränder
Lilla Ibiza har hela 80 stränder, och den fria kulturen gör att det också finns flera nudiststränder för de som gillar att vara ett med naturen. För dig som söker en lugnare atmosfär, långt ifrån party-stränderna, är Cala Jondal i San Jose ett bra val. Den lugna stranden ligger i en gömd bukt med charmiga barer och restauranger. Här kan du simma och snorkla endast 25 minuter med bil från Ibiza stad. Koppla av med en hummer-ravioli i schläsongen på The Blue Marlin, med skön musik i bakgrunden. På öns sydvästra del finner du stranden Cala D’Hort med fin, vit sand och en oförglömlig utsikt över den vulkanformade Es Vedra-stenen som ligger i havet. Här finner du en härlig blandning av hippies, familjer och fashionistas. Kom tidigt om du åker bil, då parkeringsplatserna fort blir fulla. Stranden La Salinas på öns sydspets bjuder på 1,5 km av gyllengul sand och möjligheten att prova bodysurf och katamaran. Det här räknas som en av Ibizas mest ikoniska stränder, men var uppmärksam på att det här är mer liv och rörelse, med allt från jetsetare till nudister. Cirka 10 minuter med bil från Ibiza stad.
Båt-cruise
Följ med på en båttur och upplev Ibiza från vattnet. Upptäck gömda bukter och stränder, och besök delar av ön som är svåra att nå på egen hand. Det här kan till exempel kombineras med en dagstur på Formentera med sitt turkosa hav och "laid back" atmosfär. För romantikens skull, se till att inte hamna på en partybåt med hög musik. Prova till exempel Funky Ashram Sunset Cruise som är anpassad till de som önskar njuta av en lugn kryssning med vackra naturupplevelser.
Romantiska middagar
Sa Puntas Patchwork Rooftop Restaurant är en av Ibizas bästa och mest populära restauranger, endast fem minuter från staden. Utsikten är fenomenal, och du kan blicka ut över såväl havet som den blinkande staden. Här serveras du bland annat libanesisk mat med moussaka, libanesiskt bröd, meze och lamm. På Sunset Ashram som ligger vid stranden får du såväl beach bar som restaurang med utsikt över den vackra solnedgången på eftermiddagarna. Här serverar de allt från Medelhavsmat och skaldjur, till sushi och indiskt. Önskar ni inomhus-romantik, testa restaurang Sa Capella som ligger i en gammal kyrka från 1600-talet.
Exklusiva hotell
Ska ni verkligen spetsa till kärleksresan ska ni ta en titt på de här hotellen. 20 minuter från Ibiza stad ligger hotellet Hacienda Na Xamena, hela 180 meter upp på berget med fantastisk utsikt över havet. Här finner du lyx och hög standard kombinerat med en skön hippie-anda – en oslagbar kombo. På La Torre del Canonigo, som ligger högst upp i stadsdelen d'Alt Vila, får ni en natt ni sent kommer glömma. På takterrassen kan ni ta ett kvälssdopp med något gott i glasen och en unik utsikt över havet. Priserna på de här hotellen kan uppfattas som lite höga, så om ni önskar bo här, kan till exempel ett längre uppehåll på ett annat hotell kombineras med en natt på ett av hotellen ovan.
Åk i rätt säsong
Åker du utanför den mest populära turistsäsongen från juni till september, får ni ön ännu mer för er själva och kan ändå gotta er i upp till 20 grader.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-03-04
Erbjudanden till sol & bad
Fler artiklar