Ettan
En del av sla.se
Resor
Skapa julstämning på en julmarknad
Foto: Shutterstock
Skapa julstämning på en julmarknad

Här är världens 8 bästa julmarknader

Flygbiljetter till julstäder
Wienfr. 332 kr
Budapestfr. 373 kr
Berlinfr. 582 kr
Tallinnfr. 1 132 kr
Las Vegasfr. 8 136 kr

Skapa julstämning, shoppa julpynt och spana efter jultomten

Det är bara några veckor kvar tills torgen i alla större städer fylls med marknadsstånd, julgranar och glöggförsäljare. För dig som gillar både julstämning och att resa har vi letat upp världens åtta bästa julmarknader du måste uppleva.
Det blir allt vanligare med julmarknader, inte bara i Sverige, utan också i övriga Europa och världen. Vissa storstäder har inte bara en eller två marknader utan dussintals. Vi har därför valt ut sju bra julmarknader som både ger dig möjlighet att resa och njuta av julstämningen i ett annat land.
Wien, Österrike
12 november – 24 december (2015)
Wiens största julmarknad hålls på torget runt Rådhuset. Den här julmarknaden har 146 marknadsstånd där du kan köpa ljus, änglar, leksaker och julpynt. Det imponerande Rådhuset fundgerar som en stor julkalender där de öppnar numrerade rullgardiner varje dag i december. Kika lite extra på glaset du dricker glüwine ut, om du gillar årets motiv kan du köpa med dig glaset hem.
Goslar, Tyskland
23 november – 29 december (2014)
Julmarknaden i Goslar ligger mycket vackert mitt i Gamla stan, bland hus som skyddats som världsarv. Här arrangeras varje år en mycket välbesökt julmarknad med levande musik, mat och dryck samt massor av marknadsstånd med julprylar. Ett helt torg mitt i staden förvandlas varje år till en ”Julskog” med 36 upplysta julgranar.
Tivoli, Köpenhamn
11 november – 30 december (2015)
Mer än en miljon personer besöker det fantastiskt julpyntade Tivoli varje december. På dagarna är nöjesparken öppen som vanligt och besökarna kan åka många av de fasta åkattraktionerna. Men det finns också flera som bara är öppna under julen, bland annat Nissetoget, Musikkarrusellen, Juleekspressen och Kælkebakken. På kvällarna tänds 100 000-tals lampor och besökarna åker skridskor, dricker glögg och äter danska julspecialiteten ”æbleskiver”. Det är, namnet till trots, en form av stekta pannkaksbollar som ofta serveras med sylt och florsocker.
Lübeck, Tyskland
21 november – 30 december (2015)
I tyska Lübeck har man arrangerat julmarknad sedan 1648. Det finns mer än 400 marknadsstånd som säljer allt från pepparkakor och tysk glögg till leksaker och julgransdekorationer. Det finns också en sagoskog med fler än 500 upplysta julgranar och motiv ur några av Bröderna Grimms många berättelser.
Las Vegas, USA
4 deceber - 2 januari (2015)
Glöm glögg, snötäckta hustak och Luciatåg - i Las Vegas firar man jul med en drink vid bassängen omringad av palmer. Här i öknen är den enda snön du kan se konstgjord och används som pynt på många hotell. Köpcentrumen tävlar om att ha den största och mest blinkande julgranen, och du kan köpa kanderade äpplen överallt. På hotellet Bellagio bygger man varje jul en hel hage där det dekoreras med juldekorationerna av blomster och de enorma fontänerna "dansar" till julmusik.
Budapest, Ungern
18 november – 30 deceber (2015))
Den största julmarknaden i Budapest hålls på torget Vörösmarty och här är det framför allt hantverk som gäller. Alla produkter som säljs här är handgjorda och har dessutom godkänts av en särskild julprylskommitté. Under julmarknaden spelas det mycket ungersk folkmusik och det äts massor av ungersk julmat som kåldolmar och langos.
Berlin, Tyskland
22 november – 31 decmeber (2015))
Här i Berlin är man tokiga i julmarknader och nöjer sig inte med en eller två – här finns 54 stycken. Den största marknaden hålls i centrum vid kyrkan Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche och lockar varje år fyra miljoner besökare. Andra stora julmarknader hålls vid slottet Charlottenburg, torget Gendarmenmarkt och vid Potsdamer Platz.
Tallin, Estland
21 november - 8 januari (2015)
Staden Tallin förvandlas till en äventyrstad i juletid, med snö på hustaken och stearinljus längs de fina gatorna. Det är inte konstigt att Tallin toppar listorna över Europas bästa julmarknader. Promenera runt bland alla marknadsbodarna som säljer hantverk och när kölden kryper på kan du dricka varmt vin och äta varm soppa och goda pepparkakor.
Khaki
Mikael Jägerbrand,
Redaktör på Reseguiden.se
Publicerad: 2015-11-18

Annonser:

Juliga erbjudanden
Fler artiklar