Ettan
En del av sla.se
Resor
Finns det något mer stämningsfullt än att strosa runt på en julmkarnad i advent?
Foto: iStock
Finns det något mer stämningsfullt än att strosa runt på en julmkarnad i advent?

Europas mysigaste julmarknader

Julen börjar närma sig och i slutet på november slår Europas julmarknader upp dörrarna. Snart sprids doften av glögg och rostade mandlar på gator och torg som är vackert utsmyckade med ljus och facklor.
Utbudet är enormt, bara i Tyskland finns det över 150 marknader att välja mellan. Det kan därför vara svårt att veta vilken marknad som är bäst och mysigast. För att underlätta för dig har vi här listat Europas mysigaste julmarknader.
Tallinn, Estland, 18 november – 7 januari
Staden får en sagolik skepnad i juletid, med snö på husgavlarna och stearinljus längs de mysiga gränderna. Det är därför inte konstigt att Tallin toppar flera listor över Europas bästa julmarknader. Strosa omkring bland stånden som erbjuder fina hantverk och när kylan gör sig påmind kan du njuta av varmt vin, varm soppa och goda pepparkakor.
Nürnberg, Tyskland, 25 november – 24 december
Doften av glögg, rostade mandlar, Nürnberg-bratwurst och allt annat gör det omöjligt att inte lockas hit. På fredagen före sista söndagen i advent kan du ha turen att få se den gyllene ängeln – i Tyskland kallad Nürnberg Christkind. Strosa bland mer än 180 bodar och passa på att köpa med dig en "Zwetschgenmännle" – en souvenir som är typisk för staden och marknaden och som de flesta köper med sig härifrån.
London, England, 18 november – 2 januari
Den här julmarknaden i Hyde Park lockar med Englands största utomhusrink, en fantastisk cirkus, över 100 åkattraktioner och favoriten Santa Land, där barnen får träffa tomten och hans vänner. Årets nyhet "The Magical Ice Kingdom", där du vandrar bland isbjörnar och vargar gjorda av is, beräknas bli en stor succé. Observera att marknaden håller stängt 25 december.
Bremen, Tyskland, 21 november – 23 december
Den historiska platsen vid rådhuset, den romantiska belysningen och de kärleksfullt smyckade bodarna skapar en speciell julstämning som förtrollar besökarna. Marknaden sträcker sig även längs floden Weser där vintern, havet och historiska Bremen är teman på Schlachte strandpromenad. Här är mysfaktorn hög och överallt kan du njuta av dofter av färskrostade mandlar, pepparkakor och Glühwein.
Köpenhamn, Danmark, 19 november – 31 december
Med sina över 450 000 julljus, 1100 julgranar, 60 julbodar och makalöst goda glögg är mysfaktorn på Tivoli otroligt hög. En god middag med utsikt över de glittrande pilträden vid Tivolisjön får vem som helst att tindra med ögonen. Här möter våra nordiska traditioner de ryska och jultomten har bytt namn till Fader Frost. Avsluta gärna kvällen i mysiga Nyhavn.
Hamburg, Tyskland, 21 november – 23 december
Upptäck historia, tradition och en underbar julstämning på en av Hamburgs många julmarknader. Den vackraste ligger strax utanför Hamburgs imponerande rådhus. Hantverkare från hela Tyskland inbjuder dig att förundras, delta i, smaka på eller bara njuta av denna fantastiska atmosfär. Karuseller och julparader i all ära, men det som gör att marknaden sticker ut är jultomten och hans renar som flyger högt på himlen varje dag.
Wien, Österrike, 19 november – 1 januari
Här finns det flera marknader att välja bland, men måste du välja en är Schönbrunns julmarknad den som är mysigast och mest sagolik. Doften av färska julkakor och varm punsch bidrar till den underbara julstämning som råder här. I julverkstan kan barnen baka julgodis och dekorera pepparkakor. Här fyndar du bäst hantverk i alla dess slag.
Budapest, Ungern, 10 november – 1 januari
På Vörösmarty Square, mitt i Budapest, utspelar sig varje år en folkkär julmarknad. Här finns ett litet Betlehem med julkrubba och levande djur. Dessutom kan du vara med och klä julgranen. Förutom de traditionella hantverken erbjuds även ungerska specialiteter som langos och kürtös kalács. Observera att marknaden håller stängt 25-26 december.
Prag, Tjeckien, 26 november – 1 januari
Prags största julmarknader finner du på Gamla stans torg och på Vaclavplatsen. Här hittar du perfekta julklappar som träleksaker, doftljus, handgjorda smycken och hattar. Djuren i julkrubban är populära bland barnen. Mest imponerande är julgranen som levereras från Krkonosebergen i norra Tjeckien.
Edinburgh, Skottland, 18 november – 7 januari
Edinburghs julmarknad med tyska inslag är en fröjd för ögat då den utspelar sig med den spektakulära bakgrunden av Edinburgh Castle. Här kan du handla allt från handblåsta julgranskulor till färgglada träleksaker. Se till att prova marknadens utsökta mat och Gluhwein - glögg som serveras i keramiska muggar.
Rom, Italien, 26 november – 6 januari
I Rom har julfirande spritt sig över hela staden med julpyntade kyrkor och kloster. Den största och mest traditionella julmarknaden hittar du på Piazza Navona med barnvänliga karuseller och mycket folk. Träffa tomten, titta på julspel och köp julgodis och rostade kastanjer. Här säljs även dockor av la Befana - den italienska julhäxan.
Boka en weekend eller bussresa
Är du sugen på att uppleva en mysig julmarknad i någon av de här härliga städerna så hinner du det under en weekendresa. Det är ofta mycket bra hotellpriser i de här städerna under perioden innan jul, en utmärkt chans att njuta av julshopping utomlands till rimliga priser. Är du mer ute efter en arrangerad paketresa så går det många bussresor till flera av de här städerna, perfekt om du inte vill flyga eller kanske är sugen på att lära känna nya människor.
Prisvärda flyg till julmarknaderna
Londonfr. 481 kr
Romfr. 549 kr
Pragfr. 580 kr
Edinburghfr. 1 100 kr
Köpenhamnfr. 1 136 kr
Wienfr. 1 163 kr
Tallinnfr. 2 074 kr
Budapestfr. 2 078 kr
Prisvärt boende i populära julstäder
Weekenderbjudanden
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2016-11-13
Fler artiklar