Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: Shutterstock

Europas mest romantiska städer

Promenera längs Seine i Paris och se flera av de ikoniska byggnaderna.
Foto: Shutterstock
Promenera längs Seine i Paris och se flera av de ikoniska byggnaderna.
Det storslagna parlamentet vid Donau-älven i Budapest.
Foto: Shutterstock
Det storslagna parlamentet vid Donau-älven i Budapest.
Vykortsstaden Oia på Santorini.
Foto: Shutterstock
Vykortsstaden Oia på Santorini.
Gran Canal, Venezia.
Foto: Shutterstock
Gran Canal, Venezia.
Firenze, Italia.
Foto: Shutterstock
Firenze, Italia.
Flyg till weekendstäderna
Budapestfr. 189 kr
Venedigfr. 504 kr
Parisfr. 583 kr
Amsterdamfr. 886 kr
Firafr. 1 511 kr
Florensfr. 1 703 kr
Hotell med minst 3 stjärnor

Ta med din kära på en tur ni sent kommer glömma

I Europa finns det många romantiska städer, och som tur är ligger alla endast några timmar bort. Vi har plockat ut våra 6 favoriter för en oförglömlig kärleksresa.
Amsterdam
Amsterdam, som en gång var en liten fiskeby, är i dag en av Europas mysigaste storstäder. Promenera längs någon av stadens 165 idylliska kanaler hand i hand, ta en tur med häst och vagn eller hyr en cykel och utforska Amsterdams smala gator tillsammans. På kvällen kan ni vara med på Amsterdam Candlelight Cruise, där ni blir serverade ost och vin för att göra turen ännu mer romantisk. I Amsterdam finner du också en helt speciell aktitektur som inte kan jämföras med många andra städers. Ta gärna ett stopp på blomstermarknaden för några färgglada inköp. Kaféerna i Amsterdam är lokalbefolkningens andra hem, så här finner du både mysig inredning och bra stämning. Börja en av dagarna med att gå på en lokal marknad och köp med färska baguetter, ost och vin, och styr därefter kosan mot Amsterdams mysigaste park Vondelpark för att njuta av en picknick i det gröna. På kvällen kan ni ta en tur till Amsterdams kanske mest romantiska bro, Magere Brug, som lyses upp av nära 2000 glödlampor i skymningen.
Paris
Paris är känt som den romantiska staden No 1. Ta med kärleken på en mysig restaurang och utforska de smala gatorna i den tidigare bohemstaden Montmartre. Besök den vita kyrkan Sacré-Coeur med utsikt över hela Paris eller promenera längs Seine – älven som delar Paris – och se på husbåtar, vacker arkitektur, Eiffeltornet, Notre-Dame, Grand Palais och upptäck små hemliga parker. Ta en picknick med vin, färska baguetter och ost i Paris vackraste park, Parc de Buttes Chaumont, med sina insjöar, vattenfall och templet på toppen av en klippa med vacker utsikt över staden. En tur upp i Eiffeltornet ger dig också en härlig utsikt över staden och den glittrande Seine. Promenera genom Luxembourg-parken och palatset med sina fontäner, blommor och statyer, eller ta en dagutflykt till det majestätiska palatset Versailles med sina enorma parker där Marie-Antoinette en gång vandrat. Paris är allra vackrast på våren när träden fylls med rosa blommor och temperaturerna är behagligt varma. Hösten är också en fin tid att resa på.
Budapest
Budapest är ofta omtalat som Öst-Europas Paris, och det är lätt att förstå varför. Här finner du storslagen arkitektur, bland annat ikoniska Chain Bridge, Parlamentet, Fishermen's Bastion, slottet och operahuset. Budapest är en spa-stad där ni kan få en rad olika behandlingar och thermalbad till en billig peng på en av stadens 123 spa:n – där några är upp till 600 år gamla. Intresserad av mat? Ta en tur på Central Market Hall, följ med på en Food Tour eller ta en tur till en av vingårdarna precis utanför Budapest för magiska smakupplevelser. Café Pierrot på Slottshöjden har ett modernt ungersk kök, och du kan sitta i den idylliska, gröna bakgården när sommaren kommer och lyssna på levande pianomusik –perfekt för en romantisk lunch. Ta också en romantisk utflykt till Szentendre, en idyllisk landsby längs Donau-älven, cirka 40 min med tåg från Budapest centrum. Här finner du gammaldags charm i byn som är omtalad som en konstnärskoloni och som består av mysiga hus, gallerier och smala och kullerstenslagda gator.
Oia, Santorini
Den vita byn med de blå taken är vykortsbilden av Grekland, med sina vita marmorgator och varma solnedgångar. Klipporna som stupar brant ner i havet är ett resultat av ett vulkanutbrott för många tusen år sedan, och idag kan du bada och sola på svarta lavastränder och njuta av omgivningarna i det som sägs vara världens mest romantiska ö. Oia sägs också ha världens vackraste solnedgång. Fira är en nästan lika vacker plats, och om du önskar lite mindre folksamlingar kan du bo i Imerovigli eller Firostefani. Väljer du en semester på Santorini har du också kort väg med båt till öar som Ios, Naxos, Paros och Mykonos. Santorini är perfekt för en avslappnad, romantisk semester med lite värme på köpet.
Venedig
Venedig är en stad i nordöstra Italien som ligger fördelad över 118 små öar, spridda mellan små och stora kanaler och med broar som länkar ihop dem. Här finner du smala, trånga gränder som ni kan utforska och vacker arkitektur, som bland annat Basilica di San Marco. Du hittar också massor av små butiker med bland annat hemmagjorda masker. Men själva symbolen på kärlek i den här staden är de långa, smala gondolerna som styrs av män i randiga skjortor eller tröjor. Här kan du och din kära glida genom kanalerna, allt från huvudpulsådern Gran Canal med sina goda fotomöjligheter, till de smala kanalerna som smyger mellan husväggarna. Ta också en tur till Dogepalatset och ge varandra en kyss i toppen av klocktornet med en fantastisk utsikt över staden.
Firenze/Florens
Italien har ett flertal romantiska städer, och ett annat bra exempel på detta är Firenze/Florens – regionhuvudstaden i idylliska Toscana. Staden räknas som Italiens kulturhuvudstad och renässansens födelseplats, och här finner du även världens fjärde största katedral, Santa Maria del Fiore. Från klocktornet får du en enastående utsikt över den rustika staden som är fullt av kulturskatter. På Uffizi-galleriet kan du se verk av stora konstnärer som Da Vinci och Michelangelo. Slå er ner på en Piazza och studera folkmassorna och smaka på äkta toscansk mat. Maten och vinet i Florens är, som resten av Italien, helt utsökt. Ni kan också åka strax utanför Florens och vara med på äkta toscansk chokladprovning. Från Florens kan ni även ta en dagstur till den pittoreska kuststaden Cinque Terre med sina färgglada hus som klamrar sig fast på klippan – en romantisk utflykt ni sent kommer glömma.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-02-28
Erbjudanden – Romantiska Resor
Fler artiklar