Ettan
En del av sla.se
Resor
När har du störst chans att se en regnfri solnedgång?
Foto: Shutterstock
När har du störst chans att se en regnfri solnedgång?

Allt du behöver veta om vädret på Kanarieöarna

Charter till alla Kanarieöarna
Charter till Bahia Feliz
Bahia Feliz
3 621 kr
Charter till Bahia Feliz
Bahia Feliz
3 817 kr
Charter till Las Playitas
Las Playitas
3 956 kr
Charter till Bahia Feliz
Bahia Feliz
4 473 kr
Charter till Arguineguin
Arguineguin
4 595 kr
Charter till Maspalomas
Maspalomas
4 926 kr
Charter till Puerto Rico
Puerto Rico
5 003 kr
Charter till Las Palmas
Las Palmas
5 024 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
5 032 kr
Charter till Fañabé
Fañabé
5 095 kr
Charter till Puerto de la Cruz
Puerto de la Cruz
5 345 kr
Charter till San Agustin
San Agustin
5 533 kr
Charter till Las Palmas
Las Palmas
5 668 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
5 945 kr
Charter till Playa de las Américas
Playa de las Américas
5 945 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
5 962 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
6 000 kr
Charter till Maspalomas
Maspalomas
6 295 kr
All inclusive till Kanarieöarna
Charter till Playa Taurito
Playa Taurito
7 506 kr
Charter till Playa de Amadores
Playa de Amadores
7 858 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
8 965 kr
Charter till Playa Taurito
Playa Taurito
9 022 kr
Charter till Playa de Amadores
Playa de Amadores
9 195 kr
Charter till Playa de las Américas
Playa de las Américas
9 195 kr
Charter till Tarajalejo
Tarajalejo
9 377 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
9 619 kr
Charter till Costa Calma
Costa Calma
9 733 kr
Charter till San Agustin
San Agustin
9 739 kr
Charter till Tarajalejo
Tarajalejo
9 740 kr
Charter till Playa Paraiso
Playa Paraiso
9 806 kr
Charter till Puerto del Carmen
Puerto del Carmen
9 964 kr
Charter till Playa Taurito
Playa Taurito
9 967 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
10 136 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
10 195 kr
Charter till Jandia
Jandia
10 195 kr
Charter till Playa del Ingles
Playa del Ingles
10 270 kr

Stor väderguide för semestern på Kanarieöarna

Har du tänkt åka till Kanarieöarna hittar du allt du behöver i vår stora väderguide. Vi tipsar om när på året det är bäst att resa och du får veta var det är varmast i december, var badtemperaturen är bäst i april och på vilken ö det regnar minst i oktober.
Kanarieöarna är vad vi kallar ett "året runt resmål", men vad betyder det egentligen? Det är ofta stora lokala skillnader på vädret på Kanarieöarna. På Gran Canaria är det som regel alltid bäst väder i söder, och då speciellt i svenskfavoriten Puerto Rico. De högre belägna områdena mitt på ön har som regel mycket lägre temperaturer än kustområdena, och det kan till och med förekomma snö på bergstopparna. Teneriffa har också flera höga berg, med vulkanen Teide som den mest kända, och här är det ofta snö när man kommer över 2000 meter. Syd- och västkusten är som regel de varmaste områdena på ön, medan nordkusten får mest regn men just på grund av det också är grönare och frodigare. Lanzarote är annorlunda på grund av att ön inte har några höga berg, och därför också mindre regn än många av de andra Kanarieöarna. Ön har ofta det bästa vädret om man jämför öarna, och också den lägsta luftfuktigheten. Fuerteventura har i snitt 300 soldagar per år och har generellt ett väldigt varmt och torrt klimat, och är den Kanarieön som får minst regn per år. Här nedan hittar du mer information om vädret på alla Kanarieöarna i de olika säsongerna.
Sommar – juni, juli och augusti
Gran Canaria
Det här är den varmaste tiden på året på Gran Canaria med en genomsnittstemperatur på 26 grader, och augusti är historiskt sett den varmaste månaden. Men trots att det är mitt i sommaren är luftfuktigheten väldigt låg, något som uppskattas av många. Det regnar sällan, eller så gott som aldrig på sommaren, och i havet kan du räkna med 21 grader.
Teneriffa
Den bästa tiden på året om du är ute efter värme med en genomsnittstemperatur på 26 grader och så gott som inget regn. Det är låg luftfuktighet vilket gör att det inte känns så extremt varmt som det kan göra vid Medelhavet. I vattnet är det cirka 21,6 grader.
Lanzarote
Sommaren är en varm och torr tid på Lanzarote, med en genomsnittstemperatur på 27 grader i augusti. Det kommer också varma vindar från Saharaöknen, något som gör att det kan bli mycket varmare, men mycket vanligare är en behaglig nordanvind som gör att värmen inte blir så intensiv. Regn är väldigt ovanligt under sommarmånaderna, och badtemperaturen ligger runt 21 grader.
Fuerteventura
Sommaren är som regel varm och med behagliga havsvindar blir det sällan för varmt. Den varmaste månaden är augusti med ett snitt på 24,3 grader och i vattnet är det runt 22 grader hela sommaren. Under sommaren är det också lågsäsong med mycket mindre turister än på vintern. Regn förekommer sällan eller aldrig under dessa tre månader.
Höst – september, oktober och november
Gran Canaria
Hösten är en fin tid på Gran Canaria och med en genomsnittstemperatur på 25 grader är det nästan att ta i att kalla det för höst. Det är som en väldigt bra svensk sommardag, men med lite större risk för regn än mitt på sommaren. November har till exempel i snitt tre dagar med regn, men det regnar bara 18 millimeter på hela månaden. Havet är varmt och härligt på hösten med en genomsnittstemperatur på 22,5 grader.
Teneriffa
Höst betyder fortsatt sommarvärme på Teneriffa, några dagar med regn kan förekomma, och störst risk för regn är det i november. Genomsnittstemperaturen på hösten är 22,7 grader och i vattnet kan man plaska runt i härliga 22 grader.
Lanzarote
Hösten på Lanzarote för med sig lite regn, med en topp i november, men det är ändå bara snack om 12 millimeter regn. Det är perfekt att resa hit på en sol och badresa under den här tiden då det trots allt är runt 22 grader i vattnet och en genomsnittstemperatur på 22,5 grader i luften.
Fuerteventura
Det här är en bra tid att besöka Fuerteventura med varma dagar, lite svalare kvällar och väldigt behagliga badtemperaturer runt 22-23 grader. Det kan komma en och annan regnskur, och störst risk för regn är det i oktober. Genomsnittstemperaturen ligger på 22,5 grader.
Vinter – december, januari och februari
Gran Canaria
Det här är den kallaste årstiden med en genomsnittstemperatur på 21,5 grader och badtemperaturen har sjunkit till 19,4 grader. Men det är vintern som är högsäsong på Gran Canaria och den tiden på året då allra flest svenskar reser hit. Det kan också regna lite på vintern, december har till exempel i genomsnitt fyra dagar med regn, men det är inte stora mängder som kommer.
Teneriffa
Vintern på Teneriffa är högsäsong, men också den tiden på året med de kallaste temperaturerna. Med en genomsnittstemperatur på 18 grader är det fortfarande behagligt, och i vattnet kan du räkna med runt 19,3 grader. Det kan regna en del på vintern, december har i snitt tre dagar och 23 millimeter regn.
Lanzarote
Den här perioden är högsäsong på Lanzarote, precis som på de andra Kanarieöarna, men också den tiden med mest variation i vädret. Både december och januari kan föra med sig lite regn, runt 26 millimeter i månaden. Men temperaturen är fortfarande väldigt behaglig med ett snitt på 17,5 grader och i vattnet är det som regel varmare – runt 19 grader.
Fuerteventura
Vintern på Fuerteventura betyder genomsnittstemperaturer på 18 grader och badtemperaturer på 19 grader. Inte illa med tanke på hur vi har det hemma under den här perioden. Det regnar generellt väldigt lite på Fuerteventura, men årets blötaste månad är december med i snitt 7 dagar med regn, men då ska man också veta att det bara är snack om 40 millimeter under hela månaden.
Vår – mars, april och maj
Gran Canaria
Även våren är en årstid där det kan komma några regndroppar på Gran Canaria, av dessa månader är det mars som får mest regn med ett snitt på 14 millimeter. Inte många droppar alltså. Värmen är också på väg tillbaka och den här årstiden kan locka med en genomsnittstemperatur på 22,3 grader. I havet är det nu runt 19 grader.
Teneriffa
Teneriffa är vackert på våren och temperaturerna är återigen på väg upp. Genomsnittstemperaturen under de här månaderna är 19,7 grader i luften och 19,2 i vattnet. Det kommer inte heller mycket regn under den här perioden, sju millimeter i mars och ett snitt på 2 dagar.
Lanzarote
På våren börjar sommartemperaturerna att komma tillbaka trots att det fortfarande kan vara lite svalare om kvällarna. Genomsnittstemperaturen ligger runt 19,5 grader, och i vattnet kan du räkna med 18-19 grader. Perfekt väder för en resa söderut innan sommaren kommer hit till oss i Sverige.
Fuerteventura
Våren är en väldigt fin årstid på Fuerteventura, det blåser inte speciellt mycket och temperaturen är på väg upp igen efter de kyligare vintermånaderna. Genomsnittstemperaturerna ligger på 19,5 grader och badtemperaturen på 19,6.
Kanarieöarna långt bort från turistströmmarna
Om du vill se en helt annan del av Kanarieöarna ska du sikta in dig på de tre minsta öarna La Gomera, La Palma och El Hierro. La Gomera har ett behagligt klimat året runt med en genomsnittstemperatur på 20 grader, men det är stora lokala skillnader. Kustområderna är varmast och har minst regn – runt 200 millimeter per år. Kommer du upp på höglandet får de mycket mer regn, runt 900 millimeter per år, och mycket lägre temperaturer även mitt i sommaren. Många reser hit för att vandra i bergen i kombination med några dagar på stranden. El Hierro är ett mekka för dykare och vandrare, och vill man kombinera en aktiv semester med bad och havet ska man resa hit i september eller oktober när vattentemperaturen ligger runt 23 grader. Augusti är den varmaste månaden med en genomsnittstemperatur på 26 grader. Mest regn får ön i december. La Palma sägs vara den vackraste av Kanarieöarna med sina svarta lavastränder och grönskande natur. De varmaste månaderna på ön är från juli till oktober med temperaturer runt 26 - 26 grader. I vattnet är det då cirka 23 grader varmt. Februari är den månad som har mest regn, men du kan ändå räkna med 19 varma grader.
Stine
Stine Berg
Publicerad: 2015-11-28
Fler artiklar