Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: Shutterstock

6 magiska undervattensvärldar

Great Barrier Reef är en turkos dröm.
Foto: Shutterstock
Great Barrier Reef är en turkos dröm.
Besök Nemo på Great Barrier Reef.
Foto: Shutterstock
Besök Nemo på Great Barrier Reef.
Palau sägs vara havets Serengeti.
Foto: Shutterstock
Palau sägs vara havets Serengeti.
Trollska Jellyfish Lake på Palau.
Foto: Shutterstock
Trollska Jellyfish Lake på Palau.
Utforska undervattensgrottor i Mexikos cenoter.
Foto: Shutterstock
Utforska undervattensgrottor i Mexikos cenoter.
Dyk med den plankton-ätande valhajen i Filippinerna.
Foto: Shutterstock
Dyk med den plankton-ätande valhajen i Filippinerna.
Blue Hole, Belize.
Foto: Shutterstock
Blue Hole, Belize.
Sköldpaddor är en vanlig syn på flera av de populära dykplatserna.
Foto: Shutterstock
Sköldpaddor är en vanlig syn på flera av de populära dykplatserna.
Skeppsvrak utanför Lusong Island, Filippinerna.
Foto: Shutterstock
Skeppsvrak utanför Lusong Island, Filippinerna.

En helt ny värld väntar på dig

Stora havssköldpaddor, färgglada korallrev, grottor och en äkta undervattensstad – det är under havsytan äventyret startar. Här är våra tips till 6 unika resmål under vattnet.
Great Barrier Reef
I den nordostliga delen av Australien finner du den här färgglada undervattensvärlden, som är världens största levande organism och korallrev – lika stort som 70 miljoner fotbollsplaner! Många har den här platsen på sin bucket list, med platser de måste besöka minst en gång i livet – och det är lätt att förstå varför. Här finner du allt från gigantiska havssköldpaddor, Nemo, ofarliga revhajar, stingrockor till mer än 30 val- och delfinarter. Revet sträcker sig över 2700 kilometer, och de mest kända platserna att besöka revet från är Cairns, Port Douglas, Airlie Beach och Whitsundays, samt Hervey Bay med Fraser Island som närmsta granne. Cairns har kanske de bästa delarna av revet – bland annat området Mickey Mouse, där du finner den stora och långt över 100 år gamla "kändissköldpaddan" Brain. Åk ut på en 3 dagar lång "reef cruise", antingen som en del av PADI-certifikatet eller för att dyka självständigt om du redan har ditt certifikat.
Lion City, Kinas "Atlantis"
I en insjö mellan bergstopparna Five Lion Mountain i Kina finner du Lion City, som förut hette Shi Cheng. Det var en gång i tiden ett politiskt och ekonomiskt centrum, men 1959 bestämde den kinesiska regeringen att de behövde en ny kraftstation, och byggde en konstgjord insjö. Sakta men säkert låg Shi Cheng under vatten, och blev sedan bortglömt i 53 år innan den åter uppdagades. Idag är den 1400 år gamla ruinstaden en undervattenslabyrint av vita tempel, asfalterade vägar och hus i det som kallas Qiandao Lake. Insjön är toppad av 1078 större och tusentals mindre öar. Undervattensstaden låter nästan för magisk för att vara sann, och är ofta refererat till som "det äkta Atlantis". Staden ligger 25-40 meter under vatten, beroende på vart på botten man mäter. En perfekt dykplats för äventyraren.
Palau
Palau är ett äkta dykmekka och kallas "Havets Serengeti". Ön som ligger sydost om Filippinerna i Stilla havet har gjort 100 % av sitt marinliv till ett naturreservat för att skydda sina naturliga skatter. Ön består av 200 i stort sett orörda kalkstens- och vulkaniska öar som är täckta av frodig grön skog och omringade av en glittrande turkos lagun. Under vattnet finner du en hög koncentration av olika arter: 1500 fiskarter, sköldpaddor, stora rockor, mycket haj och färgglada rev, för att inte tala om vrak från andra världskriget. Blue Corner är huvudattraktionen, där du finner enorma mängder med allt från stora tonfiskar, barracuda och havssköldpaddor till hammarhaj, djävulsrockor, valhaj och till och med val. Blue Holes är fortsättningen på Blue Corner, och här hittar du många intressanta grottor, stora som små. Ta också en snorkeltur i berömda Jellyfish Lake, där du simmar bland tusentals maneter som har förlorat förmågan att brännas. Några tycker det låter konstigt, medan andra trollbinds av den unika upplevelsen. Var beredd på att en dyksemester till Palau kan kosta en del.
Cancun, Mexiko
The Great Mayan Reef är världens näst största rev, och är tillgängligt från de flesta städerna på Mexikos karibiska kust. 500 fiskarter och många typer av havssköldpaddor är något av det som väntar på dig, och från juni till september kan du också se valhaj utanför Isla Holbox. Utanför Cancuns kust ligger ett undervattensmuseum med över 470 statyer av människor. De flesta av modellerna för de här statyerna var lokalbefolkning från en fiskeby i Puerto Morelos som blev täckta av cement så att skalet till statyerna kunde bildas. Här kan du också se färgglada fiskar, sköldpaddor och rockor. En helt annan dykupplevelse får du i de dolda mexikanska cenoterna – underjordiska grottor och tunnlar som användes vid Mayafolkets offerceremonier. Här finner du undervattensgrottor som lockar till sig grottdykare från hela världen, som vill utforska grottornas undervattenssystem. Enligt de gamla mayaindianerna var cenotegrottorna ingångar till dödsriket Xibalba. Här kan du njuta av en lugn dag i de underjordiska turkosa lagunerna.
Filippinerna
Med mer än 7000 tropiska öar och härligt varmt vatten är Filippinerna en favorit bland många dykare. Med en historia från andra världskriget är skeppsvrak en huvudattraktion på Filippinerna, speciellt vid Coron, utanför Palawan och vid Subic Bay. Besök också Donsol Bay för att se valhaj, helst mellan februari och april då det är högsäsong. Det är mer etiskt korrekt att se dem här än i Cebu, där de lockar till sig valhajarna genom att mata dem. Filippinerna är en del av "korall-triangeln", som har flest marinarter än något annat ställe i världen. Bland annat bor över 2200 typer av fisk här. Här kan du dyka året runt, men det är mest mellan december och april. Ta också en tur till Tubbataha Reef Marine Park som finns med på världsarvslistan hos UNESCO, eller till ön Malapascua utanför Cebu för att se bland annat sjöhäst, revhaj, hammarhaj och djävulsrocka beroende på vart på ön du dyker. Filippinerna är fullt av intressanta dykområden, så här är det bara att hitta din favorit.
Ambergris Caye, Belize
Ambergris Caye som ligger mellan Mexiko och Guatemala var inspirationen till Madonnas sång "La Isla Bonita", och är Karibiens dolda skatt. Under vattnet kryllar det av ett färgglatt och aktivt djurliv. Några dykpärlor här är bland annat grottan Caulker och Blue Hole, som är en enorm grop som stupar rakt ner genom kristallklart vatten. Det här är kåret till en av världens 10 mest otroliga platser av Discovery Channel. Du finner många orörda rev i Belize med vackert undervattensliv, och du kommer med hög sannolikhet se både rockor och hammarhajar – dessutom stryker valhajar omkring i havet utanför Belize. Rätt och slätt en dykresa att skriva hem om! När du inte dyker med hajar och andra spännande undervattensdjur kan du utforska Maya-ruiner, regnskog eller njuta av de vita stränderna på en av de 400 öarna utanför fastlandet.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-02-05
Fler spännande erbjudanden
Fler artiklar