Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: iStock

Stor ö-guide till Grekland

Smala charmiga gator på Mykonos.
Foto: Shutterstock
Smala charmiga gator på Mykonos.

Här blandar vi kända och mindre kända pärlor i Grekland

Grekland har tusentals öar, den ena vackrare än den andra. Det spelar ingen roll hur kräsen du är, här hittar du garanterat din favorit. Våra favoriter hittar du här.
Den grekiska övärlden består av nära 6000 öar, varav ungefär 200 är bebodda. Du kan därför ö-hoppa i Grekland under flera år utan att behöva besöka samma ö mer än en gång. Om du inte vill förstås. Det är lätt att förälska sig i en ö och sedan vilja återkomma år efter år. Något som binder samman de flesta öar är den ljuvliga tzatzikin, den enkla arkitekturen och solen som nästan alltid strålar från en klarblå himmel. Vill du festa, shoppa, upptäcka natur och kultur, eller vill du bara ligga på en handduk i sanden och njuta av värmen? Det finns en ö för alla. Valet är ditt.
Zakynthos
Den här ön är den sydligaste av De Joniska öarna, med vidunderliga stränder, ett frodigt landskap och behagligt klimat. På öns väst- och nordkust kan de se de karaktäristiska klipporna som stupar ner i havet, med badvikar och hemliga sandstränder som endast kan nås med båt. Zakynthos är också ett bra alternativ för dig som reser med barn. Öns syd- och östkust är barnvänlig med långa stränder som är långgrunda och barnvänliga. Uteliv finner du i turistorterna Argassi och Laganas, speciellt i den sistnämnda. Staden Tsilivi har blivit otroligt populär, med sina oliv- och pinjeträd. Höjdpunkten på ön är bland annat en av Europas mest fotograferade stränder – Navagio Beach, med det förlista skeppet Smugglers Wreck som är halvtäckt av sand och omgivet av flera stora grottor i klipporna, samt havssköldpaddan Caretta Caretta som kan bli över 2 meter långa och 200 år gamla.
Charter till Zakynthos
Kefalonia
Den här vackra ön tillhör de Joniska öarna, och här möts du av gröna dalar, turkost vatten och höga berg. Diktatorn Metaxa härstammar från ön, och här spelades även filmen "Kapten Corellis mandolin" med bland annat Penélope Cruz in. Myrtos Beach som är en av Europas vackraste stränder ligger på öns nordvästra sida och består av vita, lena, lite större stenar, samt turkosblått vatten. För att ta dig hit måste du gå nerför en brant sluttning, vilket gör den otillgänglig för barnfamiljer och äldre. Två barnvänliga stränder är däremot Makrys Gialos och Platys Gialos, som ligger i charterorten Lassi. Ön lockar även med många häftiga naturfenomen, välj mellan droppstensgrottor, en underjordisk källsjö som ändrar färger och ett hål i marken där havsvattnet sugs ner i underjordiska tunnlar tvärs igenom ön. Hit kan du åka på charter med Apollo och Airtours, eller resa på egen hand med båt från till exempel Patras och Korfu.
Charter till Kefalonia
Charter till Lássi
Lássi, Grekland
3 549 kr
Charter till Lourdata
Lourdata, Grekland
3 899 kr
Charter till Lássi
Lássi, Grekland
3 949 kr
Charter till Svoronáta
Svoronáta, Grekland
4 249 kr
Charter till Lássi
Lássi, Grekland
4 499 kr
Charter till Fiskardo
Fiskardo, Grekland
4 549 kr
Karpathos
Mellan Rhodos och Kreta, i ögruppen Dodekaneserna, ligger den här avlånga och smala ön. Här får du Grekland på riktigt. I de norra delarna kan du möta kvinnor i folkdräkt och här tar de seder och traditioner på allvar. De södra delarna är mer turistanpassade, men ändå långt ifrån sina grannöar. Här trivs du som uppskattar lugn och ro, som vill uppleva Grekland på riktigt och som gillar vindsurfing. Ön har även vackra stränder och prisnivån är relativt låg. Res hit på egen hand, antingen med flyg till ön, eller med båt via Aten eller Rhodos. Vill du hellre åka på charter så har Apollo resor hit.
Charter till Karpathos
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
3 823 kr
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
3 949 kr
Charter till Amopi
Amopi, Grekland
3 960 kr
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
4 049 kr
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
4 073 kr
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
4 082 kr
Amorgos
På den här vackra ön spelades filmen "Det stora blå" in 1988, och det är lätt att förstå varför de valde just den här platsen. Här finns fina stränder med klarblått vatten, vackra vandringsleder, spännande grottor och riktigt bra dykspots. I Amorgos stad kan du strosa omkring i smala gränder, besöka ett slott från 1200-talet, njuta av de vackra husen täckta av bougainvilleträd eller bara ta det lugnt på en av de mysiga tavernorna som finns här. Lokalbefolkningen är väldigt välkomnande och bli inte förvånad ifall de vill bjuda dig på en “psiméni”, som är en shot av raki. Ön som ligger i ögruppen Kykladerna erbjuder inga charterresor, men du når enkelt Amorgos med båt via till exempel Aten eller Santorini.
Flyg till Aten
Stockholmfr. 1 025 kr
Köpenhamnfr. 1 274 kr
Göteborgfr. 1 449 kr
Luleåfr. 4 208 kr
Malmöfr. 4 683 kr
Kos
Dodekanesernas tredje största ö, Kos, var tidigare känd för att vara en ö som kryllade av överförfriskade skandivaner och engelsmän, och skrämde därför bort barnfamiljerna. I dag är barnfamiljerna öns främsta målgrupp, och det märks att de satsat mycket på bra restauranger och snygga familjehotell. Kardamena passar extra bra för dig som reser med barn. Självklart kan du fortfarande gå på en galen barrunda i Kos stad, om det är det du är ute efter, men både staden och ön har mycket mer än så att erbjuda. Här finns många vackra sandstränder, där Paradise Beach är den mest populära, pittoreska byar, intressanta sevärdheter och många vattensporter att välja mellan. Res hit på charter med bland annat Ving, Apollo, Fritidsresor och Airtours eller med flyg och/eller båt på egen hand.
Charter till Kos
Charter till Paradeísi
Paradeísi, Grekland
3 499 kr
Charter till Lambi
Lambi, Grekland
3 916 kr
Charter till Lambi
Lambi, Grekland
3 955 kr
Charter till Tigaki
Tigaki, Grekland
4 026 kr
Charter till Paradeísi
Paradeísi, Grekland
4 049 kr
Charter till Lambi
Lambi, Grekland
4 157 kr
Naxos
Familjevänligt badparadis med spännande historia. Så kan man kortfattat beskriva denna fantastiska ö. Ön som är den största och grönaste i ögruppen Kykladerna lockar med såväl olivlundar och citrusträd, som bysantiska kapell och storslagna utsikter. Ta en dagstur upp i bergen och besök pittoreska byar som Apollanas, Apeiranthos och Chalkio, där du kan strosa omkring på marmorbeklädda gator. De mest populära stränderna bland barnfamiljer är långgrunda Agia Anna, Agios Prokopios och Plaka. Vill du vara mer för dig själv passar östkusten bäst, där du kan upptäcka många små badvikar. Vinguden Dionysos levde enligt mytologon på ön och lärde då invånarna att odla vin, något som märks tydligt. Även marmorn kommer från Naxos, här har man hittat statyer som är mer än 2600 år gamla. Res hit på charter med Apollo eller res på egen hand med flyg och båt.
Charter till Naxos
Charter till Maragas
Maragas, Grekland
4 687 kr
Charter till Naxos
Naxos, Grekland
4 688 kr
Charter till Agios Prokopios
Agios Prokopios, Grekland
4 739 kr
Charter till Naxos
Naxos, Grekland
4 931 kr
Charter till Naxos
Naxos, Grekland
4 962 kr
Charter till Naxos
Naxos, Grekland
4 968 kr
Milos
Hästskoformad ö som tillhör ögruppen Kykladerna. Här finns över 70 stränder att välja mellan, och på grund av öns form har du nära till vattnet oavsett vart på ön du bor. Marken här är vulkanisk så klipporna och marken skiftar i olika färger, allt från kritvitt till gult och rödbrunt. Det är otroligt vackert i kombination till det turkosblå vattnet. Medan vissa delar på ön påminner om månlandskap, finns det på andra platser härliga sandstränder och turkosa laguner. Milos är förvånansvärt orörd och här möter du betydligt fler semestrande greker än andra skandinaver. Det finns många mysiga orter att besöka, där hamnstaden Adamas är den som bjuder på mest liv och rörelse. Här hittar du bland annat butiker, tavernor och barer. Till Milos kan du resa på egen hand med flyg eller båt från Aten, eller båt från någon av de andra öarna i närheten, samt Santorini. Dessutom har Apollo charterresor hit.
Charter till Milos
Charter till Pollonia
Pollonia, Grekland
7 008 kr
Folegandros
Det är inte många öar i Grekland som har så mycket skönhet koncentrerad på så liten yta. Här finns en enda asfalterad väg och ordet stress existerar inte här. Så fort du går i land sjunker axlarna, här trivs du som uppskattar lugn och vacker natur. Galna och blöta partynätter existerar inte här. Folegandros, som är döpt efter kung Minos son, är en av de minsta öarna i ögruppen Kykladerna. Öns huvudort Chora är en av Greklands mysigaste byar, här kan du strosa omkring i vita gränder upplysta med färgglada lampor, njuta av en Mytos i skuggan av ett träd på något av alla små söta torg och bara njuta av att leva i nuet. Här finns dessutom inga fordon, vilket gör stämningen ännu mer harmonisk. Ön bjuder på många vackra badvikar, varav flera av dem endast nås med båt. Res hit på egen hand med båt från till exempel Aten eller Santorini.
Flyg till Santorini
Stockholmfr. 1 636 kr
Köpenhamnfr. 3 993 kr
Göteborgfr. 4 882 kr
Malmöfr. 5 141 kr
Leros
Leros är en grön ö som tillhör ögruppen Dodekaneserna, precis som grannön Kos. Här finner du Grekland som det en gång var, orört, lugnt och lite mystiskt. Här kan du upptäcka såväl krigstunnlar som lugna fiskebyar och inbjudande badvikar. Leros är även känt för sin matkonst, här blir gourmanden sällan besviken. Ön har några av landets bästa fisktavernor, kanske för att de håller hårt på sina familjerecept. På Leros trivs barnfamiljer som uppskattar lugnet, samt du som uppskattar god mat och spännande historia. Stränderna i Gounaviken, samt Alindastranden, är långgrunda och passar perfekt för plaskande barn. Ta gärna en cykel- eller biltur och upptäck din favoritstrand eller vik. I semesterorterna Agia Marina och Platanos är det mest liv och rörelse, men fortfarande råder ett lugn som många av de större öarna saknar. Hit kan du åka på charter med Apollo, eller på egen hand med båt från till exempel Kos.
Charter till Lesbos
Charter till Álinda
Álinda, Grekland
4 253 kr
Charter till Krithoni
Krithoni, Grekland
4 400 kr
Charter till Álinda
Álinda, Grekland
4 407 kr
Charter till Álinda
Álinda, Grekland
4 536 kr
Charter till Álinda
Álinda, Grekland
4 547 kr
Mykonos
Glamorös paradisö som lockar med hippa barer och ett sent och påkostat nattliv. Det är ingen tillfällighet att du hittar en välbesökt Louis Vuitton-butik här. Trots sin hippa approach finner du lugna ställen och en frisinnad anda, hit reser många från världens gaykretsar och njuter av de vackra vyerna. Mykonos har många underbara stränder med fina hotell, strandklubbar och underhållning. Stränderna Platis Gialos och Agios Ioannis passar bäst för barnfamiljen, medan Psarou och partystranden Paradise Beach passar dig som gillar party och lyx. Som du kanske sett på många bilder härifrån stoltserar Mykonos stad med sju gamla väderkvarnar som är vackert placerade intill vattnet. Då ön är relativt liten går det enkelt att ta sig runt på upptäcktsfärd med bil, taxibåt eller moped. Till Mykonos kan du resa på charter med Airtours, eller flyga reguljärt med bland annat SAS och Lufthansa. Du kan också ta båten från till exempel Aten.
Charter till Mykonos
Här är fler öar du inte får gå miste om:
- Santorini - Antiparos
- Korfu - Kalymnos
- Lefkas - Skopelos
- Thassos - Symi
- Lesbos - Kreta
- Amorgos - Tilos
- Paros - Alonissos
- Syros - Zakynthos
- Anafi - Samos
- Chalki - Skiathos
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2017-01-15
Fler härliga grekiska erbjudanden
Fler artiklar