Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: iStock

Res med liten budget

Att resa kan bli dyrt, oavsett om du ska två veckor till Grekland eller på turné i Australien. Vi tipsar om hur du kan spara pengar och ändå få en resa som du sent kommer att glömma.
Skippa buss i stället för flyg och backpackerliv med fulla vandrarhem, det finns många andra prisvärda sätt att resa för dem som vill ha en mer normal semester. Här är våra bästa tips på hur du kan spara tusenlappar flyg, boende och aktiviteter.
Beställ din resa på nätet
En självklarhet för vissa - inte för andra. Genom att lägga lite tid på att jämföra priser online på flyg och hotell kan du spara massor av pengar. Jämför även priset dagarna innan och efter ursprungligt resedatum, ofta finns det en hel del att spara genom att välja en annan dag. Leta efter sista minuten-resor eller använd jämförelsesajter för att jämföra priser och flygtider.
Smarta tips när du bokar flygbiljett
Det finns många tips och tricks för att spara tusentals kronor på flygbiljetter. Här är vår topp fyra:
1. Rabatterade biljetter
Flera resebyråer erbjuder elev-, ungdom- och grupprabatter, bland annat Kilroy.
2. Välj en närliggande flygplats
Flyger du t.ex. till Fort Lauderdale i stället för Miami International Airport, kan du spara en hel del pengar, trots att den flygplatsen inte ligger långt bort från Miami. Kolla liknande möjligheter dit du ska.
3. Flyg med två olika resebolag
Ofta kan du spara pengar genom att inte beställa tur-retur med samma resebolag, utan boka två enkelbiljetter med två olika resebolag. Ett resebolag kan till exempel locka med en biljett för 199, - men med en dyr returbiljett. Leta efter en billig enkelresa med ett annat resebolag. Ibland kan det också vara en mycket billigare att flyga hem från en annan stad än där du semestrande.
4. Res på lågsäsong
Priset kan vara flera tusen kronor lägre på lågsäsong på resmålet. Även om det inte anses vara den bästa tiden att resa, finns det många fördelar. Du sparar pengar på både hotell, flyg och restaurang, du undviker de stora turistmassorna och får en mer autentisk upplevelse då destinationen då domineras av lokala invånare och inhemska turister. När du reser på lågsäsong kan du också räkna med bättre service.
Gratisaktiviteter
Det finns ofta massor av aktiviteter som är kostar väldigt lite eller ingenting. Här är våra 5 tips:
Festivaler
Kolla upp när det är festivaler på spännande destinationer. Flera av dem är nationella folkfester som är öppna för alla.
Meetup
Träffa nya människor som brinner för samma sak som du. Här finns det många aktiviteter som är gratis eller kostar lite, såsom matlagning-, skriv-, foto-, utbildning-, språk-, film- och konstkurser. Lär dig något nytt och träffa nya människor samtidigt.
Naturen
Njut av naturen på din destination. Sola på stranden med en god bok, gå på en bergsvandring eller ta med snorkeln och utforska undervattenslivet. Detta är saker som vi redan förknippar med drömsemestern, och det är helt gratis!
Museum
Vissa museer har fri entré någon eller några dagar i veckan. Kolla upp när det är och ta tillfället i akt. Louvren i Paris har till exempel fri entré den första söndagen i månaden. Om det inte är gratis, så är det oftast en relativt billig aktivitet där du kan lära dig mycket om staden du besöker.
Free walking tour
I de fleste store byer i verden kan du finne "Free walking tour", hvor guider tar deg med rundt på en introduksjon av byen kostnadsfritt. Det er ofte verdsatt med litt tips på slutten av turen, men dette er helt opp til deg selv.
Bostadsbyte på semestern
Kommer du ihåg filmen The Holiday, där Cameron Diaz och Kate Winslet bor på olika kontinenter och byter hus med varandra i två veckor för att fly från olycklig kärlek? Kärleksproblem eller inte ... byta hem kan du också göra! På t.ex. http://www.bostadsbyte.com kan du söka efter resmål över hela världen och hitta folk som också vill byta hus för en överenskommen tid. Själva tjänsten kostar ett par kronor men sen är själva boendet gratis. Och mycket spännande! Du väljer när, var och med vem du vill byta ditt hus med. Bostadsbyte listar boenden i över 75 länder.
CouchSurfing
Ett annat alternativ att bo gratis är via appen och hemsidan Couchsurfing, som över hela världen erbjuder en soffa eller säng att sova på. Detta är för dem som älskar att umgås och träffa nya människor, och du förväntas att umgås med värden och dela med dig av dig själv, som är själva grejen för de flesta värdar. Värdarna är ofta sociala och äventyrliga människor som gärna vill bli inbjudna när de själva ska ut och resa. Dessutom visar de dig gärna staden och vart man går som en ”local”. Var noga med att läsa feedbacken värdarna har fått, innan du bokar!
AirBnb
Bo billigare än på hotell och med den lokala charmen hos ett privat hem. Uthyrningstjänsten Airbnb ger dig möjlighet att hyra allt från ett rum, en lägenhet, en stuga eller en husbåt från privatpersoner i en säker miljö - oavsett om det gäller tre dagar eller en månad. Priserna varierar beroende på säsong, och ju längre du stannar, desto billigare blir priset per dag. Airbnb bygger på rekommendationer, både för värd och gäst. Därför är det smart att kolla recensionerna på boendet innan du bokat. Att bo i en husbåt i Amsterdam, en urban och modern lägenhet i Brooklyn, en privat villa i Bali eller ett trähus utanför Siena, Italien. Med Airbnb, finns det inga gränser!
Erbjudanden Sol & bad
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2017-01-27
Fler artiklar