Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: iStock

Matsafari i Köpenhamn

Flyg till Köpenhamn
Stockholmfr. 602 kr
Göteborgfr. 932 kr
Oslofr. 937 kr
Luleåfr. 4 919 kr
Erbjudanden - Mat & Vin

Upplev danska huvudstaden Köpenhamn. Hyr en cykel och cykla längst kanalen, genom de mysiga gränderna, ta ett stopp vid ett trevligt bageri och utforska hippa restauranger.
Köpenhamn är en utmärkt stad för den som är ute efter ny inspiration och smaker och kanske mest känt för smørrebrød och de goda kaffetillbehören. Här är en lista på några ställen du bör besöka när du är i Köpenhamn.
Trendiga frukostar
Frukostarna är en av höjdpunkterna i Köpenhamn och helst ska "morgonmaden" avnjutas på ett mysigt frukostställe istället för på hotellet. Här är våra favoriter:
Møller Kaffe & Køkken
Här kan du sätta ihop din egen meny baserad på goda och ekologiska råvaror. Välj mellan cirka 25 smårätter och drycker för en komplett frukost eller lunch, i en lokal med ljusa träbord och gröna växter.
Grød
Köpenhamnsborna älskar gröt och Grød är stället du bör prova när du är på besök. Förvänta dig en färgrik och smakfull gröt lagad på säsongsbaserade ingredienser med många spännande altermativ till topping. Detta är långt ifrån den gröten du är van vid hemma och de har också veganska alternativ. De har till och med en egen kokbok till försäljning om du vill testa recepten hemma.
Vi Mødtes Gennem Ruden
Avslappnat ställe med kvalitetsmat. Väldigt bra priser, ca 20kr för vanligt smørbrød och 40kr för lite mer avancerade smørrebrød med avokado och nötter eller hemlagad humus med örter.
Mathaller og street food
Mathallarna är ett ypperligt och billigt sätt att smaka sig igenom olika smårätter. Gör det extra kul och gå från ställe till ställe. Här är våra främsta favorriter.
Torvehallerne
Torvehallerne som också kallas Köpenhamns matmarknad. Här samlas både civilbefolkning och turister för en liten bit mat från någon av diskarna i saluhallen, välj om du vill äta där eller ta med dig några delikatesser hem.
Copenhagen Streetfood
På Trangravsvej 14 på Papirøen hittar du många olika matbodar med delikatesser från hela världen samlat under ett tak och samma gata. Smaka dig igenom paella till tacos, burgare, pølser, vin och öl - Gärna en solig dag när det är god stämning vid kanalen. Papirøen har blivit ett hipt ställe för mat och umgänge i en färgrik del av Köpenhamn.
Nyhamn
I Nyhamn kryllar det av restauranger, barer och kaféer - kombinera det med en trevlig promenad längst kanalen och de karaktäristiska husen.
Geist
Helt klart vår favorit! På restaurangen Geist kan du beställa gourmetmat i toppklass och garanterat många spännande rätter som du aldrig förr ha provat, stilfull och mörk lokal i mysiga Nyhamn.
Zeleste
På en liten bakgata i Nyhamn finner du restaurangen Zeleste, com också har en trevlig uteservering. Passar till både frukost, lunch och middag. här är det härlig atmosfär under lågt tak med trä och marmor golv. Huset är en av de få som undankom branden 1728 och de serverar fisk och skaldjur och traditonell dansk mat.
Kødbyen – Köpenhamns svar på Meatpacking District
Kødbyen är Köpenhamns svar på New Yorks Meatpacking District. Här finns matmarknader, uteliv och en urban atmosfär. Det finns många hippa och mysiga restauranger som till exempel Italienska Mother, fransk-spansk-marokansk Paté-Paté, californske Kul, Kødbyens Fiskebar, Kødbyens Fiskebar, mexikanska Hija de Sanchez och Medelhavsinspirerade Gorilla. Where to begin?!
Noma – Världens bästa restaurang
Det är svårt att missa att höra talas om restaurangen Noma när nan är på matspåret i Köpenhamn.
Restaurangen Noma har 2 Michelin-stjärnor och vann titeln "Världens bästa restaurang" år 2010, 2011, 2012 och 2014 av magasinet Restaurant. På menyn finns innovativa nordiska/scandinaviska rätter. Restaurangen har nu stängt på Strandgade 93 men siktar på att öppna upp på ett nytt ställe innan sommaren 2017. Vill du ha bord är det hög tid att börja köa nu.
Smørrebrød – Danmarks nationalrätt
I danmark tar man smørrebrød på allvar och “smørrebrødet” är landets nationalrätt.
Den består av en skiva gott bröd och en massa goda pålägg. Ett smørrebrød kostar runt 30 - 35 DKK och är som en hel måltid. Några klassiska smørrebrød-restauranger är Lumskebugten på Esplanaden 21, Café Halvvejen på Krystalgade, Hvide Lam på Kultorvet och Ida Davidsen vid Amalienborg.
Barer
Köpenhamn är staden där du kan smaka dig fram bland öl, drinkar och vinbarer. Det är också tillåtet att dricka offentligt i Danmark, så du kan enkelt köpa med dig öl för en femtedel av priset jämfört med på restaurang och slå er ner vid någon av stadens kanaler om solen skiner. Här är några av våra favoriter.
Rubys
På kvällen rekommenderar vi en drink i den trevliga och stiliga en trappa ner i källaren Rubys. Detta är en glam-cocktalbar med spännande inredning och proffsiga bartenders. Baren ligger gömd bakom en helt vanlig dörr till ett lägenhetshus, så detta är stället du måste veta om för att hitta dit.
Mikkeller & Friends
Mikkeller & Friends på Nørrebrø är känd för att vara stadens bästa ölbar och de har hela 40 olika sorters öl på fat att erbjuda och en härlig atmosfär.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2017-05-01
Fler artiklar