Ettan
En del av sla.se
Resor
Colombia lockar!
Foto: iStock
Colombia lockar!

Legendariska långresor

Resmålen vi vill resa till i 2017.
Colombia
Colombia balanserar nu mellan att vara oupptäckt och populär. Med andra ord: Du hittar en hel del att göra här utan att behöva gå i en grupp med andra turister, men infrastrukturen för turister är fortfarande bra, med hotell, vandrarhem, boutique hotell, guidade rundresor och aktiviteter. Bogota, Medellin, Cartagena (den senare med mycket färgstark och vacker arkitektur) och Santa Marta är fyra populära stopp på backpackervägen som även går under smeknamnet "Gringo Trail". Vill du bort från alla andra turister finns det massor av djunger, berg, vackra kustersträckor och pittoreska små byar att utforska. Med kuster både mot Det karibiska havet och Stilla havet kan du välja och vraka bland vackra stränder fom du bara vill koppla av och surfa. Colombia är ett av de mest biodiversa länderna i världen och här kan du se valar längs Stillahavskusten, rosa delfiner i Amazonas, apor i Tayrona Park eller flamingos i La Guajira. Sist men inte minst, du får mycket upplevelser för pengarna i Colombia och chansen att bo på unika platser - vad sägs om ett flytande vandrarhem i Karibiska havet, en strand i djungeln i Guainia eller en hängmatta i La Guajira öknen?
Tanzania
Tanzania är en favorit i Afrika just på grund av sin mångsidighet när det gäller unika upplevelser. Här kombinerar du enkelt safari med lokal kultur, öar med lyxiga boenden och sockervita stränder. På en och samma semester kan du åka på safari, ta några dagar ute på Zanzibar och dyka, besöka Masaibyar och bestiga berget Kilimanjaro. Zanzibar är en av de mest populära resmålen i Tanzania, men den mindre ön Pemba är perfekt om du vill ha det mer äkta och uppleva Tanzanias kanske bästa dykning. Den lilla ön Mnemba är perfekt för dig som är ute efter den ultimata Robinson Crusoe-upplevelsen. Safariresor gör man i nationalparkerna Serengeti och Ngorongoro.
Argentina / Patagonien
I Argentina hittar du berg och glaciärer på steroider. Medan Buenos Aires har tillräckligt med dragplåster i sig för att fresta med ett besök, är också naturen i Argentina skäl nog att göra den långa resan över dammen. Börja med ett par dagar i Buenos Aires, besök en argentinsk vingård och smaka det lokala vinet. Sedan sätter du kurs mot Patagonien där det finns nationalparker som Bariloche och Nahuel Huapi, glaciären Perito Moreno och ett unikt djurliv. Du flyger från Buenos Aires till en av flygplatserna i Patagonien. Rio Gallegos ligger längst bort på den södra spetsen av kontinenten, och tar 3t och15 min att flyga dit. Det är också här Ushuaia - eller "världens ände" ligger. I den mysiga kuststaden Puerto Madryn på den norra kusten i Patagonien, kan du se valar och pingviner och snorkla med sjölejon.
Filippinerna
Ö-riket Filippinerna är känd för sina overkligt vackra stränder, gröna risodlingar, fantastisk dykning och tropisk regnskog. Landet består av över 7000 öar. Huvudön heter Luzon och är hem till huvudstaden Manila, som ofta är den första anhalten på en resa hit. Stanna några dagar i Manila innan du utforskar de tropiska öarna. White Beach på Boracay är ofta med på listor över världens bästa stränder, medan ön Palawan är nästan täckt med tropisk regnskog. Den filippinska urbefolkningen kan man träffa vid sjön Sebu på ön Mindanao, och bästa surfhänget hittar du i La Union. Ta båten från Cebu Island till Boho där du kan se de 200 bergstopparna med namnet Chocolate Hills och äta lunch på en flodkryssning längs Loboc floden. I Filippinerna finns några av de bästa dyk- och snorklingsplatserna i världen med kristallklart vatten, ett rikt undervattensliv och inte minst kan du dyka med valhajar i Oslob. Perioden novemeber till maj är bästa tiden att resa hit på, och flygresan tar cirka 18 timmar med mellanlandningar.
Australien
De flesta väljer att stanna i en månad när de först besöker Australien, för här finns så mycket att se att du kan resa runt i flera år utan att se allt. Kombinera pulserande städer som Sydney och Melbourne med utflykter till den tropiska regnskogen, slappa på stranden längs Guldkusten, utforska Whitsundayöarna och Stora Barriärrevet. Flyg till Sydney, där du startar din resa med några dagars sightseeing, bad vid Bondi Beach och ta färjan till stranden Manly Beach där du kan prova på att surfa och SUP´a (stand up paddle). Därifrån kan du välja att resa med flyg eller ta en roadtrip upp längs ostkusten. Upplev det bohemiska Australien och hippiebyn Byron Bay med flera orörda vackra stränder, partaja i Surfers Paradise, ta en tur till världens största sandö Fraser Island utanför Hervey Bay, och res sen vidare till Airlie Beach. Härifrån kan du besöka Whitsunday Island och se världsberömda Whitehaven Beach, ta en skaldjurslunch i hamnen på Hamilton Island och se vilda känguruer och sjöjungfrur på Daydream Island. Fortsätt resan till Cairns för att uppleva Stora barriärrevet, och om det finns tid borde du också ta några dagar i vackra byn Port Douglas längre norrut. Andra höjdpunkter i Australien är Great Ocean Road eller en resa inn till Australiens mittpunk vid Ayers Rock, också känd som Uluru.
Erbjudanden - Långresor
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2017-02-17
Fler artiklar