Ettan
En del av sla.se
Resor
TUI SENSIMAR NISSAKI BEACH BY ATLANTICA
Foto: TUI
TUI SENSIMAR NISSAKI BEACH BY ATLANTICA

Hitta rätt i charterdjungeln

Här hjälper vi dig att finna den perfekta semesterresan

Sensatori, Sunprime och SENTIDO är några av alla valmöjligheter du ställs inför när det är dags att boka en charterresa till varmare breddgrader. Eftersom det heter olika hos alla arrangörer kan det vara svårt att hålla reda på vad som är vad. Här guidar vi dig till rätt resa, som bäst passar dina önskemål.
På senare år har chartervärlden fullkomligt exploderat med nya uttryck och olika former att resa och bo på. Det kan ibland vara svårt att hålla reda på vad man kan förvänta sig av ett Splash World-hotell, ett Scene-hotell eller ett SunConnect Resort. För bara några år sedan räckte det att hålla reda på vart man ville resa och vilken ort man ville resa från. Det positiva med dagens utbud är att du lättare kan hitta en resa som bättre passar din smak och dina önskemål. Här guidar vi dig till rätt beslut i den gigantiska charterdjungeln.
För barnfamiljen
Här finns det många olika hotellkategorier att välja mellan. De som har störst utbud och som har i stort sett allt du behöver är Vings Sunwing-resorts, TUI's Family Life-hotell och Apollos Apollo Mondo Family Resorts. På de här hotellen finns massor av aktiviteter för hela familjen, allt är barnvänligt och det finns barnklubbar och i vissa fall även simskolor. Andra roliga familjehotell är Splash World-hotellen som har vattenrutschkanor för stora och små. SunConnect-resorten har alltid wifi, restauranger, barnklubb och pooler. För dig som vill ha familjevänliga hotell men inte vill betala för Family Life eller Sunwing är Blue star, Family Garden och Family Comfort den ultimata lösningen. Här är allt anpassat för familjen, men det finns inte alltid en scandinavisk barnklubb och dylikt.
För dig som är vuxen och njuter av lugnet
Om du vill ha en semester utan skrikande barn och plask i poolen finns det många hotell som vänder sig till just dig. TUI's Sensimar är designade för två, alltid bra läge och hög standard dessutom designat för par med dubbla solsängar och bord för två på restaurangerna. Här får man bara bo om man har fyllt 16 år. Vings motsvarighet till detta är deras Sunprime-hotell. Även här är det fokus på att vuxna ska få en så rofylld semester som möjligt. Hotellen håller en hög standard och har ofta mycket bra lägen. Prime Select är också vuxenhotell. Här är du garanterad minst fyra stjärnor och närhet till restauranger och shopping. Vill du slippa plasket i poolen, men har mindre krav på service och faciliteter är Prime Comfort med minst fyra stjärnor ultimat för dig.
För dig som uppskattar lyx och har höga krav
När endast det bästa duger är TUI's Sensatori-hotell ett måste för dig. Här är du garanterad hög standard, minst fyra högklassiga restauranger, spa och en servicenivå som får dig att må som en kung. På Sensatori-hotellen är både stora och små livsnjutare välkomna. Vings motsvarighet till det här konceptet är SENTIDO- och Top Selection-hotellen. Här är standarden hög och förutom det vanliga utbudet ingår i den förstnämnda även SENTIDO Holiday Plus utan extra kostnad. Här får man oftast gratis Tai Chi, yoga och pilates, en guidad tur i omgivningarna och många aktiviteter för hela familjen. Top Selection-hotellen har alltid fem stjärnor, topplägen och välkomnar endast vuxna gäster. För familjen som vill ha lyx passar Family Top Selection bäst. Här finns alltid barnklubbar och toppenservice för hela familjen.
För dig som gillar stil och designhotell
Ving har utvecklat konceptet Ocean Beach Club där det finns svslappnad lyx för familjer. Barnvänliga pooler samt Spa och Gym för den träningsglada och det finns dessutom scandinavisk barnklubb. De har dessutom en inbjudande lounge, pool och restaurang är den självklara samlingspunkten för familj och vänner. Lägenheterna är väldesignade och smakfullt inredda med en hel del smarta funktioner. Gemensam nämnare för alla Ocean Beach Clubs lägen är att havet alltid är nära. Här är tempot lite lugnare och stämningen lyxigt avslappnad. Apollo och Ving har ingen specifik kategori för detta men de erbjuder ett stort utbud av andra exklusiva hotell.
För dig som föredrar en lite mer aktiv semester
Gillar du att varva sol och bad med träning och andra aktiviteter? Då finns det fantastiskt fina hotell som passar dig. TUI har valt att döpa sina träningskategorier till TUI Magic Life och Robinson. Den förstnämnda är hotell som alltid har minst fyra stjärnor, jätteutbud av sporter, barnklubbar, all inclusive och som alltid ligger vid stranden. Robinson är hotellen för dig som gillar att träna dagligen. Här ingår en massa olika motionsformer som till exempel simning, segling och paddling och det finns dagliga träningspass där proffsiga coacher leder spinning, yga, pilates m.m.
Apollo erbjuder också träningsresor till och de har en fullspäckad träningskalender och på Apollo Mondo-hotellen erbjuds gruppträning och andra träningsfaciliteter. Även Ving och Solresor erbjuder träningsresor och hotell med träningsmöjligheter. Då de har valt att inte ge kategorin ett annorlunda namn så krävs ingen närmare förklaring. Här finns allt från vandringsresor och löparresor till triathlonläger och träningsresor för dig över 40 år.
För dig som vill spendera semestern i poolen
I stort sett alla hotellkategorier erbjuder pooler i alla dess former och storlekar. Men för dig som vill hoppa i plurret direkt från rummet och som inte vill dela badupplevelsen med så många andra finns en hel kategori med hotell som passar perfekt. Vings kategori heter Swim out/Poolaccess och här hittar du hotell som erbjuder rum och lägenheter med egen privat pool eller en pool som du delar med dina närmsta grannar. En upplevelse utöver det vanliga som gör att hela semestern känns lyxigare. TUI's motsvarighet heter Swim up och privat pool, och det är samma princip som gäller här. Hos Apollo finns det också hotell med egen pool, där favoriterna är Mythos Beach och Alila Exclusive Resort & Spa Mitsis Hotel på Rhodos, samt Lopesan Baobab Resort på Gran Canaria, Playitas Villas på Furteventura och Crown Lanta Resort & Spa på Koh Lanta, Thailand.
Fler spännande hotellkategorier
Vings Smartline-hotell är för dig som inte vill lägga hela reskassan på boendet men som ändå vill ha bra standard. Hotellen har alltid mellan två och fyra stjärnor och bra lägen. Flera av arrangörernas RIU-hotell erbjuder många faciliteter, bra restauranger och stora poolområden. Priserna varierar från mellanklass till lyx. Gillar du att bo lugnt men med närhet till shopping och nöjen och samtidigt uppskattar moderna faciliteter och omgivningar med pool, bar och lounge? Då passar TUI's Scene-hotell perfekt. Här kan du dessutom sova länge på morgonen utan att vara rädd att missa frukosten. Den serveras nämligen fram till klockan 12. Väljer du ett SuneoClub-hotell är du garanterad en bra vistelse på ganska enkla men fräscha och färgglada hotell. Här finns det rum i alla olika storlekar, oavsett om du reser ensam eller med hela tjocka släkten.
Alla charterarrangörer har fler kategorier som till exempel romantiska hotell, nära till allt och villa med pool men deras namn säger ganska mycket om vad som erbjuds. Därför har vi i denna artikeln valt att inte lägga fokus på dessa. De är dock minst lika intressanta som de kategorierna du kan läsa om ovan.
Charter
All Inclusive
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2017-05-28
Fler artiklar