Ettan
En del av sla.se
Resor
Bra kryssningstips för nybörjare.
Foto: iStock
Bra kryssningstips för nybörjare.

Här är 6 bra kryssningstips

Välj fartyg som passar dig.
Foto: Thinkstock
Välj fartyg som passar dig.
Välj rätt hytt.
Foto: Thinkstock
Välj rätt hytt.
Läs det finstilta så att du vet vad som ingår.
Foto: Jupiterimages / Getty images
Läs det finstilta så att du vet vad som ingår.
Läs på om stoppen i förväg.
Foto: Thinkstock
Läs på om stoppen i förväg.
Läs nyhetsbrevet så att du vet vad som finns att göra ombord.
Foto: Steve Mason / Thinkstock
Läs nyhetsbrevet så att du vet vad som finns att göra ombord.

Miniguide: Karibiska kryssningar för nybörjare

Kryssningar blir ett allt mer populärt sätt att resa på och det finns massor av fartyg att välja mellan. Vi har letat upp de 6 bästa tipsen för dig som vill åka runt i Karibien för första gången.
Det finns dussintals olika rederier som erbjuder kryssningar i populära Karibien. Du kan välja mellan fartyg i en uppsjö olika storlekar och med olika utbud när det gäller mat, nöje och underhållning. Här är en miniguide där vi ger några bra tips till dig som är kryssningsnybörjare.
Billigaste tiden att åka
Det går att kryssa bland de karibiska öarna året runt men de flesta åker hit när det är kallt i norr. Kryssningarna är som billigast tidigt på hösten men det beror på att området då ofta drabbas av stormar och orkaner. De mest prisvärda perioderna för en karibisk kryssning är i början av december och på våren i mars och april.
Välj rätt fartyg
Det är mycket stor skillnad mellan olika kryssningsfartyg och rederier, väljer du fel så kan hela din resa bli ett dyrt fiasko. Om du reser med små barn så är kanske Royal Caribbean Cruise Line det bästa alternativet med massor av aktiviteter, barnpassning och chans för barnen att träffa Shrek, Ku Fu Panda och Draktränaren ombord. Om du vill ha superlyx så kan du välja Silversea Cruises som satsar på att återskapa 1930-talets lyxkryssningar på relativt små fartyg. Har du rätt tajt budget så är troligen Carnival Cruise Lines bästa valet, du kan boka en kryssning för så lite som 500 kronor per natt.
Välj rätt hytt
På de stora fartygen med plats för 6 300 passagerare finns det också ett stort antal olika hytter, det kan finnas 30 olika att välja mellan. Det normala är dock fyra olika alternativ: utan havsutsikt, med havsutsikt, med balkong och de lyxiga sviterna. Hytterna utan utsikt är klart billigast men om du planerar att tillbringa mer än några timmar per dag i hytten så ska du satsa på en lite mer lyxigare variant med fönster eller kanske till och med balkong. De här mellanklasserna brukar ofta reas ut eftersom det alltid är de billigaste och lyxigaste hytterna som är de första att bli fullbokade.
Läs det finstilta
Innan du bokar en kryssning så bör du läsa igenom det finstilta noga och kontrollera vad som egentligen ingår i priset. På vissa fartyg bor du med ”super-all-inclusive” där både mat, dryck, shower och utflykter ingår i priset. På andra fartyg måste du äta på exakta tider och betala extra för nästan allt, kostnader som kan göra din kryssning flera gånger dyrare än du räknat med.
Läs på i förväg
Ta reda på var kryssningen gör sina dagliga stopp och läs på om platsen långt i förväg. Det gör att du vet vad du vill göra och se redan när du går i land. Även om fartyget ofta stannar hela dagen så kan det ibland ta en timme eller mer att ta sig ut från fartyget eftersom flera tusen andra vill av samtidigt som dig.
Läs nyhetsbrevet
De stora kryssningsfartygen har dussintals aktiviteter ombord att välja mellan. Information om dagens aktiviteter ges ofta på ett dagligt nyhetsbrev som du får direkt till hytten. Om du vill vara säker på att inte missa något spännande (och kanske gratis) evenemang så bör du lusläsa det här nyhetsbrevet. En av de viktigaste prylarna att packa med för en kryssning är en överstrykningspenna.
Övriga saker att tänka på
Boka gärna flyg så att du ankommer dagen innan kryssningen avgår, detta för att eliminera riskerna att missa resan vid eventuella flygförseningar. Boka också en hotellnatt i närheten av hamnen. Packa inte ner passet i den eller de väskor du checkar in vid ankomst till fartyget. Du får ej gå ombord utan passet och risken är då stor att din väska får åka på kryssningen utan dig. Kolla gärna upp ifall dricks ingår i priset eller inte, detta för att undvika att betala dubbelt eller att personalen får slita utan betalning.
Erbjudanden - Kryssningar
Khaki
Mikael Jägerbrand,
Redaktör på Reseguiden.se
Publicerad: 2017-03-06
Fler artiklar