Ettan
En del av sla.se
Resor
Typisk varm kväll på Kuba.
Foto: iStock
Typisk varm kväll på Kuba.

Färgrika Kuba - ett karibiskt paradis

Cigarr-rullning är en tradition som går långt tillbaka på Kuba.
Foto: Thinkstock
Cigarr-rullning är en tradition som går långt tillbaka på Kuba.
Träbro över en vacker insjö i Vinales, Kuba.
Foto: Thinkstock
Träbro över en vacker insjö i Vinales, Kuba.
Traditionella musikanter spelar på gatan i Trinidad.
Foto: Thinkstock
Traditionella musikanter spelar på gatan i Trinidad.
Souvenirförsäljare längs stranden på Kuba.
Foto: Thinkstock
Souvenirförsäljare längs stranden på Kuba.
En av Kubas många tobaksplantager.
Foto: Thinkstock
En av Kubas många tobaksplantager.
Kritvita stränder och azur-blått hav på Kuba.
Foto: Thinkstock
Kritvita stränder och azur-blått hav på Kuba.

Drömmer du om rytmer av salsa, cha-cha och mambo? Kubanska cigarrer och gamla amerikanska bilar? Ändlösa vita stränder, vajande palmer och minnen från kolonialtiden? Allt det här och lite till får du på Kuba.
Kuba är kontrasternas land och en av de mest säregna platserna du kan besöka. Här finner du intensiva städer som tar dig in i en spännande och färgrik värld. De vackra stränderna bjuder på total avkoppling. Gröna vackra regnskogar, romantiska vattenfall, grottor och berg väntar på att få utforskas. På Kuba finner du en härlig mix av vacker natur, historia från kolonialtiden, Castro och revolutionen, lyx och fattigdom. Kuba är perfekt för dig som vill uppleva en ny och spännande miljö fylld med livsglädje och rytmer. Dessutom har Kuba över 250 paradisstränder med gott om plats för alla som vill koppla av och njuta av solen.
Havanna
Havanna med sin säregna atmosfär och myllrande gatuliv måste upplevas om du besöker Kuba. Kubas huvudstad är en explosion av starka färger, pasteller, kontraster och intryck från alla håll och kanter. En promenad runt Havannas gator tar dig förbi cigarr-rökande kubaner och affisher med Che Guevara, Kubas stora revolusionär. Överallt ser du gamla amerikanska bilar, putsade och polerade så att de skiner i kapp med solen i alla regnbågens färger. De stora vackra byggnaderna i spansk kolonistil har en svunnen stolthet äver sig. Havannas gamla stadsdel finns med på UNESCO:s världsarvslista och är en av Latinamerikas bäst bevarade stadsdelar med minnen så långt tillbaka som till 1500-talets kolonialtid. De kullerstenstäckta gatorna, gränderna och den spännande arkitekturen ger dig nya upplevelser runt varje gatuhörn. När kvällen kommer beger sig folket ut på gatorna och musik, dans och skratt sätter sin prägel på staden. Vänliga kubaner bjuder gärna med dig på festen som ofta varar långt in på morgonkvisten.
I Hemingways fotspår
Den legendariska och beryktade författaren bodde stora delar av sitt liv på Kuba, där han njöt av romen, kvinnorna och nattlivet. I den berömda baren Floridata i Havanna, där han var stamgäst, sitter han fortfarande i bardisken i form av en staty. Hemingways hem "Finca Vigia" strax utanför havanna är idag ett museum.
Cigarrer
Kubas mest berömda exportartikel är cigarren. Gå inte miste om ett besök på en av cigarrfabrikerna i Havanna för att se hur de kubanska cigarrerna blir rullade för hand. Eller ta turen ut till en av tobaksplantagerna där bönderna skördar tobaken på gammaldags sätt med oxkärror.
Kubas vita stränder
Ifall du gillar långa vita stränder med palmer och turkost kristallklart vatten, kommer du att älska Kuba. När du behöver en paus från den färgglada och intensiva atmosfären i storstaden Kuba, kan landets vackra stränder ge dig några lugna dagar i solen. Varadero som är det största turistområdet ligger ett par timmars bilkörning från Havanna. De mest orörda stränderna finner du på södra delen av ön. Önskar du besöka och uppleva stranden som ligger på Tripadvisors topp-10-lista över världens bästa stränder, tar du en tur ut till Cayo Largo och Playa Paraiso.
Varadero
Varadero är Kubas största semesterområde och ger dig 20 kilometer med kritvita sandstränder. Området sträcker sig ut i Mexikanska golfen som en lång och smal halvö och är ett paradis både över och under vattnet. Det grunda, klara vattnet gör området perfekt för dykning och snorkling, och du hittar hela 28 dykplatser med härliga korallrev. Här kan du ta livet med ro och njuta i solen. Skulle du önska att avsluta dagen med Kubas magiska rytmer kan du glädja dig åt konserter med salsaorkestrar och dans till långt in på småtimmarna på någon av områdets många nattklubbar.
Trinidad
På Kubas södra del finner du staden Trinidad, som räknas som den bäst bevarade staden från kolonialtiden i hela Latinamerika. Här kan du vandra på gatorna och drömma dig tillbaka till 1500-talets kolonialtid och 1800-talets sockerboom. Staden är som ett levande museum med minnen runt varje gatuhörn. Stora maffiga villor och sockersöta små hus med pastellfasader, trevliga och gästvänliga kubaner och vackra stränder precis i närheten. Trinidad är lika fotogenique och stämningsfull som Havanna, men här är tempot lägre och du kommer närmare lokalbefolkningen. Stranden Playa Ancon ligger strax utanför staden och lever upp till alla karibiska förväntningar om vit sand och turkost vatten.
Viñales-dalen
I den frodiga Viñales-dalen på västra Kuba domineras landskapet av bananpalmer, tobaksplanteringar och kalkstensberg. Tobak till Kubas, och världens, bästa cigarrer skördas här med oxar och hårt kroppsarbete. Här kan du utforska de spektakulära droppstensgrottorna till fots eller med båt. Du kan också välja att uppleva den vackra gröna dalen med cykel eller från hästryggen.
Så tar du dig runt på Kuba
Du kan ta buss mellan de största och mest populära platserna. Ifall du inte ska för långt kan du också ta taxi, eller så kan du hyra bil och utforska ön på egen hand.
Så tar du dig till Kuba
Ving och Apollo har charterresor till Kuba, och flera researrangörer erbjuder rundresor som tar dig med till det bästa Kuba har att bjuda på. Med reguljärflyg kan du till exempel resa med KLM via Amsterdam eller Air France via Paris. Du får räkna med cirka 14-20 timmars restid inkluderat mellanlandningar.
Charter till Kuba
Flyg till Kuba
Varaderofr. 5 366 kr
Havannafr. 6 193 kr
Holguínfr. 6 684 kr
Sol Cayo Cocofr. 13 029 kr
Erbjudanden Kuba
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-12-04
Fler artiklar