Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: iStock

Därför ska du resa till Kap Verde

Medlemsbild: Christian70
Det är skönt liv på de fina stränderna.
Medlemsbild: _tildan
Vindarna är perfekta för surfare.
Medlemsbild: Lemornelover
Njut av det lokala folklivet.

Charterparadis vid Afrikas kust

Öarna i Kap Verde är ett riktigt charterparadis. Här finns kilometerlånga sandstränder, varmt klimat året runt och solsken 350 dagar om året. Vi har tagit fram en guide till Kap Verde med våra bästa nybörjartips.
Kap Verde är ett självständigt ö-rike i Atlanten, utanför västra Afrikas kust. Kap Verde består av nio bebodda och nio obebodda öar, spridda i formen av en hästsko.
De största öarna
Det är stor skillnad mellan Kap Verdes nio bebodda öar. Sal har ett relativt platt landskap. De vackra vita stränderna och 350 dagars sol per år har gjort ön till ett turistparadis. Santiago är den största ön och här ligger huvudstaden Praia. Ön är mycket bergig och den sevärda staden Cidade Velha var den första europeiska bosättningen på 1400-talet. Det var dessutom länge ett centrum för slavhandel. Boa Vista har många vackra sandstränder och här finns flera turistorter. Fogo domineras helt av den 2 829 meter höga aktiva vulkanen Pico do Fogo, som senast hade utbrott 1995.
Perfekt vindsurfing och utflykter
Kap Verdes öar är ett paradis för den som gillar friluftsliv. Vindsurfare från hela världen kommer till öarna Sal och Boa Vista i januari och februari för att uppleva perfekta vindar. Dykare kommer hit för att glida omkring i lavakanaler och skeppsvrak. Vandrare älskar de utmanande bergen på öarna Santo Antao, Fogo och Sao Nicolau. Den som är intresserad av fågelskådning har chansen att se några mycket sällsynta arter. Föredrar du kultur kan du åka på rundturer bland vingårdar, lyssna på den lokala folkmusiken ”morna” eller se de världsarvsskyddade husen i Cidade Velha.
Bo vid stranden eller i en vulkan
Många av Kap Verdes hotell ligger vid stränderna på öarna Sal och Boa Vista. Men det finns också många mindre hotell på övriga öar. På ön Fogo kan du till och med bo hos lokalbefolkningen i kratern till den aktiva vulkanen. Ett hotellrum med bra standard kostar cirka 700–1200 kronor. Under högsäsongen april till september bör du boka hotell långt i förväg.
Bästa shopping i Kap Verde
De flesta butiksvarorna i Kap Verde är dyra eftersom allt måste importeras. På de många små marknaderna kan du hitta billiga livsmedel och kläder. Hantverk som keramik och vävda korgar tillverkas på ön och är prisvärda. Du bör inte heller lämna ön utan en flaska grogue, en lokal rom. Väldigt få butiker eller restauranger accepterar kreditkort utan tar bara emot kontanter. På turistorterna är de så vana vid turister att notan till och med anges i euro.
Testa nationalrätten cachupa
Nationalrätten i Kap Verde är grytan cachupa vars ingredienser varierar från ö till ö. Den innehåller normalt majs, sötpotatis, bönor, squash och någon typ av fisk eller kött (kyckling, korv, nötkött eller getkött). Resterna från grytan serveras ofta som frukost med stekt ägg och korv. De flesta restauranger har ett stort utbud av fiskrätter med mycket tonfisk, svärdfisk, bläckfisk och hummer-släktingen languster.
Varmt året runt
Kap Verde-öarna har ett stabilt klimat med värme och sol under nästan hela året. De kallaste månaderna är december till mars då det som kallast är 19 grader nattetid. De varmaste månaderna är maj till november med i genomsnitt 27 grader varmt under dagarna. Höstmånaderna augusti till oktober är öarnas regnperiod men ett normalt år regnar det inte mer än 300 mm – vissa år regnar det inte alls.
Alla svenskar måste ha visum
Det krävs ett visum för att åka till Kap Verde. Ansökningshandlingar kan du få via landets båda konsulat i Sverige eller charterbolaget du bokat med. Räkna med att det tar cirka 14–21 dagar att få visumet godkänt. Kostnaden för visum är ca 30 euro som bokas och betalas i samband med att du bokar din charterresa, senast 10 dagar före avresa. Turistvisum gäller 30 dagar och erhålls vid ankomsten till flygplatsen. Vid bokning senare än 10 dagar innan avresa betalas visum på flygplatsen vid ankomst. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader vid hemresan.
Lokala valutan gäller inte utanför öarna
Den lokala valutan, kapverdiska escudos, går inte att använda utanför Kap Verde. Växla därför inte till dig för mycket escudos. Eftersom det finns mycket få bankomater bör du ta med dig euro i kontanter eller alternativt resecheckar. Euro är allmänt accepterade i de större turistorterna.
Ta färjan eller flyget mellan öarna
De många öarna i Kap Verde varierar i storlek men är alla rätt små. De populära öarna Sal och Boa Vista är bara några mil tvärs över och det går därför utmärkt att se hela ön med en hyrd cykel. Det är mycket billigt att åka taxi men det finns väldigt få bilar. Ett alternativ på de större öarna är att åka ”aluguer”, en minibuss som åker när man fyllt den med passagerare. Många turister i Kap Verde besöker flera öar. Alla bebodda öar har förbindelser med både färjor och flyg. Båda färdsätten kräver mycket planering och tålamod, färjorna blir ibland försenade flera dygn och flygbiljetter måste bokas långt i förväg om du vill vara säker på att få plats.
Charterbolagen har ibland utflykter till de andra öarna, dessa blir oftast fullbokade redan innan man är på plats så de till att boka i god tid.
Flyg till Kap Verde
Om du flyger reguljärt är det snabbaste sättet att resa hit via Lissabon, flygbolaget TAP Air Portugal har dagliga flyg till Kap Verde. Om du flyger till Kap Verde med det lokala flygbolaget TACV så kan du ö-luffa billigt i 21 dagar med ett Cap Verde Airpass. Charterbolagen Fritidsresor, Apollo och Ving arrangerar paketresor till Kap Verde. Med till exempel Fritidsresor flyger du via Gran Canaria och flygtiden är cirka nio timmar med mellanlandning. Ving är enda arrangör i Sverige som har direktflyg till Kap Verde.
Charter till Kap Verde
Flyg till Kap Verde
Praiafr. 4 250 kr
Mindelofr. 6 465 kr
Rabilfr. 7 062 kr
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2016-12-12
Fler artiklar