Ettan
En del av sla.se
Resor
Fira nyår utomlands nästa år!
Foto: iStock
Fira nyår utomlands nästa år!

9 coola resmål att fira nyår på

2017 väntar runt hörnet och vi har tagit en titt på resmål i världen med de bästa nyårsfesterna. Kanske hittar du inspiration till nästa års firande?
Det finns en massa coola ställen att åka till för att fira nyår. Vi ger dig nio olika alternativ till årets stora firande, oavsett om du vill trängas bland folkmassan på Times Square, vill fira på en lugn strand eller på toppen av ett berg.
1. Rio de Janeiro
Brasilianarna kan festa och de är världskända för sina karnevaler. Det du kanske inte visste är att det i Rio, på Copacabana Beach, arrangeras världens största nyårsfirande varje år. Här samlas mer än 2 miljoner människor klädda i vitt från topp till tå för att bringa dem lycka det kommande året. De kastar blommor på havet till Yemanjá, havsgudinnan, och det spelas livemusik, dansas och tjoas tills himlen täcks av färgrikt fyrverkeri vid midnatt. Var observant på att i motsats till Sverige så är svarta kläder bannlysta på nyårnatten i Rio. Gammal historia anser detta som en dålig färg inför året som kommer. Så klä dig i vitt och var med på världens nyårsfest mitt på stranden!
2. Edinburgh
Edinburgh har blivit utsett till den bästa staden i världen att fira nyår i. Hoganay-firandet, som börjar runt nyår, varar i fyra dagar och innebär massor av roliga aktiviteter som konserter, gatufester och fackeltåg genom staden. Du kommer inte att bli uttråkad – skottarnas personlighet är ett fyrverkeri i sig. Se fyrverkerierna explodera över Edinburghs gamla slott på nyårskvällen och njut av stadens julmarknader fram till första veckan i januari.
3. Kapstaden
I Kapstaden kan du välkomna det nya året på toppen av världens mest fascinerade naturliga underverk, Taffelberget. Här kan du ta linbanan upp, slå dig ner med en picknick-korg och champagne och festa tills klockan är 00:30 med utsikt över hela Kapstaden som firar och Waterfronts sprakande fyrverkerier. Du kan även gå på festen nere på stadens gator. Det finns också en två dagar lång karnevalparad med 10.000 deltagare med vitmålade ansikten som sjunger och dansar på gatorna. Paraden är en tradition som började då slavarna fick tillåtelse att fira nyår den andre januari. Nyårsdagen tillbringas gärna på stranden med god mat.
4. Thailand
Om du vill ha en lite lugnare version av nyårsfesten, åk då till en av Thailands stränder. Häng på stranden, se fyrverkerierna spegla sig i vattnet och skicka upp lyktor på himlen – en symbol på att du släpper problem från året som gått och får en nystart. Föredrar du mer liv och rörelse kan du antingen dra på Full Moon Party i Koh Phangan eller in till huvudstaden Bangkok. Här kommer du garanterat att hitta någon av gatufesterna och andra nyårs-arrangemang, till exempel vid Central World, trots att thailändarna inte firar nyår (Songkran) förrän i april. I sitt eget firande har de folkfest där de går loss på varandra med vattenpistoler, trädgårdsslangar och vattenballonger på gatorna, då vattnet är en symbol för rening och återfödelse.
5. New York
New York är världsberömt för sitt stora nyårsfirande på Times Square som visas på tv-skärmar världen över – en väldigt folkrik och livlig affär. Cirka en miljon människor samlas här för att se "Times Square ball drop" – en boll falla och det symboliserar att vi är äntligen är inne på ett nytt år, och färgrik konfetti som regnar över området. New York bjuder också på konserter, shower, otaliga nattklubbar och bra restauranger att hänga vid eventuellt före du ska se fyrverkerierna i Central Park vid midnatt, om Times Square blir för trångt för dig.
6. Hong Kong
Ingen kan fyrverkeri som asiaterna, och att fira nyår i Hong Kong är som att fira i New York med en twist. Här hittar du en av världens bästa ljud- och ljusshow som också innehåller ett åtta minuters fyrverkeri över Victoria Harbour. Dessa ser du allra bäst från båt, eller från Avenue of Stars som är en kopia av Hollywoods Walk of Fame precis vid Victoria Harbour. De har också en Times Square nedräkning med en kopia av ball drop'en vid midnatt.
7. Berlin
Berlin är känt som Europas partystad nummer ett, och på nyårsafton samlas över en miljon människor längs "partymilen" som börjar vid Branderburger Gate och är fylld av konsert-scener, och mat- och dryckestält som bjuder på läckra currywurst och öl. Vid midnatt exploderar himlen i ett färgrikt fyrverkeri, och direkt efter fortsätter festen på en av stadens många klubbar. Klubben Berghain har plats för 1500 människor och är känt för fester som varar i över 12 timmar. Dagen därpå kan du, om du är i god form, vara med på det gratis och årliga fyra kilometer långa nyårsloppet som går från Brandenburg Gate till Berliner Dom och tillbaka igen.
8. Sydney
En miljon människor samlas i Sydney Harbour varje år för att fira nyår och se de spektakulära fyrverkerierna som är en av världens bästa och som ses på tv av en miljard människor världen över. Himlen lyser upp i alla regnbågens färger och speglar sig i vattnet som omringar Operahuset och Sydney Harbour Bridge. Här blir det trångt om de bästa platserna, både i hamnen och på uteställena, så var ute i god tid!
9. Paris
Ljusets stad lyser verkligen upp den sista kvällen på året. Var en av många som samlas med champagneflaskor och glas på den kända handelsgatan Champs Elysees med utsikt över fyrverkerierna över Eiffeltornet. Andra samlingsplatser är Trocadéro, eller så kan du se hela spektaklet från Sacre Couers trappa på Montmartres höjd med en fantastisk utsikt. Ät också en middag på en flodkryssning på Seine. Här är möjligheterna – och uteställena – många. Bonne année!
Flygbiljetter till coola nyårsfester
Edinburghfr. 142 kr
Parisfr. 454 kr
Berlinfr. 527 kr
New Yorkfr. 2 522 kr
Bangkokfr. 3 784 kr
Phuket stadfr. 4 345 kr
Hong Kongfr. 4 461 kr
Kapstadenfr. 4 807 kr
Rio de Janeirofr. 6 208 kr
Sydneyfr. 14 300 kr
Erbjudanden på jul- & nyårsresor
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-11-27
Fler artiklar