Ettan
En del av sla.se
Resor
Foto: iStock

8 knep: Så fixar du billigare kryssning

Karibiska kryssningarna billigast på våren.
Foto: Thinkstock
Karibiska kryssningarna billigast på våren.
Läs det finstilta.
Foto: Steve Mason / Thinkstock
Läs det finstilta.

För de flesta är en lyxkryssning i Karibien den ultimata drömresan. Vi har letat upp experternas bästa budgetknep för dig som inte vill göra av med pengar i onödan.
En kryssning bland paradisöarna i Karibien kan kosta nästan hur mycket som helst. Men det är möjligt att hitta en resa som inte kostar mycket mer än en charterresa till solen. I de flesta fall ingår alla måltider och snacks i priset för kryssningen. Dock är det vanligt att man måste betala extra för drycker och utflykter.
Det är lätt att missa gratis förmåner på kryssningen som inte står i broschyrer eller i bokningspapperen. Vi har letat upp experternas 8 bästa knep för att få en billigare kryssning.
Karibiska kryssningarna billigast på våren
Priserna på kryssningar i Karibien varierar mycket kraftigt under året. Det är som dyrast under vintermånaderna när tusentals turister flyr kylan i norra USA. Det är rätt billigt att kryssa under hösten men du riskerar också att din resa förstörs av årstidens många stormar och orkaner. Du hittar de mest prisvärda resorna i början av december och i mars–april.
Läs det finstilta
Innan du bokar en kryssning så bör du läsa igenom det finstilta noga och kontrollera vad som egentligen ingår i priset. På vissa fartyg bor du med ”super-all-inclusive” där både mat, dryck, shower och utflykter ingår i priset. På andra fartyg måste du äta på exakta tider och betala extra för nästan allt, kostnader som kan göra din kryssning flera gånger dyrare än du räknat med.
Prova flera olika rätter
När du äter middag i den stora salen behöver du inte nöja dig med en förrätt, huvudrätt och efterrätt. Du kan beställa både två och tre efterrätter eller förrätter om du vill. Det går oftast till och med att beställa tapas-liknande portioner av 8-10 olika förrätter eller huvudrätter att prova.
Beställ room service
På de flesta kryssningar är det helt gratis att beställa mat och snacks till hytten. Du slipper trängas med 100-tals andra i matsalen och kan njuta av utsikten. Passa därför på att beställa room service så ofta du kan. Du förväntas dock att ge personalen lite dricks.
Var äventyrlig första kvällen
De flesta passagerarna på ett kryssningsfartyg börjar semestern med att packa upp och sedan äta i den stora bankettsalen. Det här gör att alla små och lyxiga restauranger ombord ofta erbjuder rejäla rabatter och erbjudanden för att locka gäster. Du kan räkna med att äta extremt billigt eller till exempel få en gratis flaska vin. Det brukar också vara mycket förmånligt med spa-behandlingar den första eftermiddagen.
Strunta i lyxigaste glassen
Kryssningsfartygen försöker ofta marknadsföra de lyxigaste glassmärkena eftersom du då måste betala. Strunta i att svalka dig med märken som Ben & Jerry och Häagen-Dazs. Det finns nästan alltid en glass som är helt gratis, oftast i form av en mjukglassautomat som du själv kan använda.
Ta med drinken till rummet
Om du har köpt en drink i baren eller ett glas dyrt vin i restaurangen så behöver du inte lämna det – ta med det till hytten eller däcket. På kryssningsfartyg är det tillåtet att fritt ta med sig både drycker och mat från och till restauranger, barer och hytten.
Kolla hyttens bibel
Precis som på många hotellrum runt om i världen så finns det nästan alltid en bibel i någon av lådorna i hytten. Du kan tjäna 100-lappar på att bläddra igenom bibeln. Det är ett vanligt knep bland kryssningspassagerare att gömma undan oanvända rabattkuponger eller drinkkort i bibeln så att nästa passagerare kan få användning av dem.
På Reseguiden kan du boka din kryssningssemster:
- Alla kryssningserbjudanden
- Flyg till Miami (kryssningshamnen)
- Hotell i Miami (bo minst én natt innan kryssningen)
Erbjudanden - Kryssning i Karibien
Khaki
Mikael Jägerbrand,
Redaktör på Reseguiden.se
Publicerad: 2017-03-12
Fler artiklar